Moeder van Sharleyne blijft langer vastzitten

De flat in Hoogeveen waaronder Sharleyne dood op de stoep werd gevonden.
De flat in Hoogeveen waaronder Sharleyne dood op de stoep werd gevonden. Foto Novum

De moeder van de overleden 8-jarige Sharleyne blijft nog zeker negentig dagen vastzitten op verdenking van moord dan wel doodslag. Dat heeft de raadkamer in Assen woensdag bevolen.

Sharleyne werd op 8 juni 2015 dood aangetroffen op de stoep van de flat in Hoogeveen waar ze samen met haar moeder op de tiende verdieping woonde. Haar moeder werd toen aangehouden, maar beriep zich op haar zwijgrecht. Na drie maanden zag het Openbaar Ministerie zich genoodzaakt het onderzoek te sluiten. Concrete aanwijzingen voor een misdrijf ontbraken.

Maar Sharleynes vader geloofde niet in zelfmoord of een ongeluk en vroeg het gerechtshof in Leeuwarden om het onderzoek te laten heropenen. Het hof verklaarde de klacht gegrond en dwong het OM de inmiddels 37-jarige moeder te vervolgen. Als gevolg daarvan werd de moeder op maandag 16 oktober gearresteerd. Volgens het Openbaar Ministerie waren er nieuwe belastende aanwijzingen, waaronder een forensisch rapport van een nieuwe deskundige. Meer daarover wilde een woordvoerder niet kwijt. Vermoedelijk in januari zal de strafzaak inhoudelijk behandeld worden.

De vader heeft ook de gemeente Hoogeveen aansprakelijk gesteld. Liefst drie inspecties stelden vast dat de hulpverlening aan het gezin tekortschoot. Terwijl al drie jaar zorgmeldingen binnenkwamen over verwaarlozing, huiselijk geweld en drankmisbruik thuis, grepen de hulpverleners niet in. Dat bevestigde burgemeester Karel Loohuis (PvdA). „We hebben niet genoeg gedaan”, erkende hij in 2016 tegenover de gemeenteraad.