Modekwestie: Kan ik als veertiger die dunne, kanten beha’s wel aan?

Ik, veertigplus, draag T-shirtbeha’s omdat ze overal onder kunnen, maar ik zie nu overal slappe setjes van kant. Staat heel leuk bij meisjes van 15. Of moet ik er ook aan?

Beeld: & Other Stories

De kwestie:

Ik, veertigplus, draag T-shirtbeha’s omdat ze overal onder kunnen, maar ik zie nu overal slappe setjes van kant. Staat heel leuk bij meisjes van 15. Of moet ik er ook aan?

Het antwoord:

De T-shirtbeha – de beha met gladde, gevulde cups – kwam in de mode in de jaren negentig, toen vrouwenkleding vaak erg strak was. Zelfs onder de meest nauwsluitende, gladde shirtjes zag je kant, naden noch tepel.

In de loop der jaren werd de vulling van de beha’s dikker en dikker, waardoor het leek of iedere vrouw die er eentje droeg harde, tepelloze, nepborsten had. Iets wat waarschijnlijk kwam doordat grote borsten erg in de mode waren. De padded bra werd zo’n succes, dat er nauwelijks nog iets anders te vinden was.

De kanten beha’tjes die je nu zoveel ziet, zijn daar een reactie op: terug naar natuurlijke borsten. En de populariteit ervan laat zien dat de hegemonie van de dikke plakken voorbij is. Nu kleding weer losser om het lijf zit, is zo’n superglad tepelfilter niet meer zo nodig als twintig jaar geleden. (En dan nog: wat is er eigenlijk mis met een beetje tepel?).

Lees ook: Zijn mom-jeans wel voor moeders?

Maar u heeft een punt: die dunne, kanten, beugelloze gevalletjes zijn vooral geschikt voor vrouwen met kleine en/of stevige borsten (inderdaad: de spreekwoordelijke vijftienjarigen).

Mocht u die niet hebben, neem dan een kanten beha met een beugel. Of houd het gewoon bij de functionele gladde beha, tegenwoordig ook goed verkrijgbaar zonder of met dunnere vulling.