Opinie

Mensen, neem toch een profielfoto van jezelf (en niet van je kind)

Heb je soms ook het idee dat je met een baby chat? Veel ouders hebben op WhatsApp hun kind als profielfoto. Carlijn Vis pleit voor een profielfoto van jezelf.

Foto AP/ Patrick Sison

Baby’s kunnen niet whatsappen – dat is het eerste wat ik tegen mijn telefoon wil schreeuwen als ik met een vriendin app die haar twee kleintjes als whatsapp-profielfoto heeft. Scrollend door mijn lijst zie ik: een derde van mijn vrienden heeft een babyhoofd bij zijn naam staan. Moeders én vaders. Ik bel ze op om te vragen waarom. Na een kleine inventarisatie blijkt: de meesten zijn trots. Andere redenen: „Ik zocht gewoon een leuke foto”, „Ik doe het voor de familie in het buitenland” of „Ik wist niet eens meer dat ik dat had, zelf zie ik die foto nooit.”

Lees ook: Hoe heurt het eigenlijk in de WhatsApp-groep? Zo houd je het gezellig in de WhatsApp-groep.

Eentje zei: „Ik vind juist dat veel mensen gaaf doen met een opgepoetste profielfoto van zichzelf. Daarom doe ik maar mijn kinderen. Sommige vriendinnen herken ik nauwelijks omdat ze met een app hun voorhoofd gladder maken, hun lippen voller en hun tanden witter.” Dertigers en veertigers die er dankzij digitale kwastjes en tandenborstels uitzien als barbiepoppen, dat is weer een ander ding. Maar onherkenbaarheid is ook een van mijn bezwaren: met al die babyfoto’s is het soms lastig om een vriendin of collega snel te vinden (tenzij ik op naam zoek uiteraard) en als ik eenmaal aan het chatten ben, vind ik dat kinderkoppie linksbovenin toch ingewikkeld. Ik praat met jou, niet met je kind.

Natuurlijk snap ik dat mensen trots zijn – dat ben ik ook (Kijk, ze kan zichzelf omdraaien! En: weet je wat hij zei: „Als er een papegaai is, dan is er toch ook een mamagaai?”). Toch pleit ik voor whatsapp-profielfoto’s van degene die achter de knoppen zit. Zo kan je de persoon die je nodig hebt snel vinden en is het duidelijk met wie je chat. Ook beter richting je zakelijke contacten trouwens.

Lees ook: Zo voorkom je escalaties in de gezinsapp

Een andere optie is rustig wachten totdat de kinderen in kwestie pubers zijn, dan pikken ze het niet meer om door hun ouders in de etalage te worden gezet. Dat vinden ze gênant.