Libische militie levert broer van dader Manchester niet uit

Volgens de autoriteiten in Libië wordt Hashem Abedi verdacht van het kopen van materialen die door zijn broer werden gebruikt. Bij de aanslag vielen 22 doden.

Foto Nigel Roddis/EPA

Een Libische militie wil de broer van Salman Abedi, die in mei na een popconcert een aanslag pleegde in Manchester, niet uitleveren. Het Verenigd Koninkrijk diende eerder donderdag een uitleveringsverzoek in voor deze Hashem Abedi omdat hij zijn broer geholpen zou hebben met het voorbereiden van de aanslag. Dat meldt persbureau Reuters.

Hashem Abedi wordt vastgehouden door Rada, een militie geallieerd aan de Libische overheid in Tripoli. Volgens een woordvoerder van de militie bestaan er geen juridische afspraken over uitlevering met de Britse overheid. Wel zegt de overheid in Tripoli het verzoek van de Britten te overwegen.

Libische autoriteiten meldden in augustus Hashem Abedi te willen vervolgen. Zij krijgen steun van de Verenigde Naties.

Lees ook: Zeven vragen over de aanslag in Manchester

Salman Abedi blies zichzelf op na een concert van Ariana Grande in de Manchester Arena. Bij de aanslag vielen behalve 22 doden meer dan vijfhonderd gewonden, zo meldt de BBC woensdag op basis van nieuwe politiegegevens. Het was de dodelijkste aanslag in het Verenigd Koninkrijk in twaalf jaar.

De vader van de broers werd eerder ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. De in Libië woonachtige man werd opgepakt maar bij gebrek aan concreet bewijs weer vrijgelaten.

Salman Abedi bezocht Libië in april en keerde vier dagen voor de aanslag terug naar het Verenigd Koninkrijk. Kort na de aanslag werd Hashem Abedi gearresteerd door Rada.