Kostenbesparingen in Nederland verhogen winst ING

In totaal maakte de bank 1,38 miljard euro winst. Het aantal klanten nam wereldwijd met 400.000 toe.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

ING heeft in het afgelopen kwartaal 2 procent meer winst gemaakt dan een jaar eerder, zo meldt de bank. De bank begint in Nederland de eerste resultaten te zien van eerdere kostenbesparingen, stelt ING in een verklaring. De totale nettowinst in het derde kwartaal bedroeg 1,38 miljard euro.

Vorig jaar kondigde ING aan zevenduizend van de 52.000 banen te schrappen in vijf jaar tijd, waarvan 2.300 in Nederland. Aan het einde van die sanering moet dat ING een jaarlijkse besparing van 900 miljoen euro opleveren. ING had in het afgelopen kwartaal in Nederland 646 miljoen euro operationele kosten, waar dat een jaar eerder nog 734 miljoen was.

Een andere verklaring voor de betere cijfers is een toename van het aantal klanten. Over de hele wereld heeft ING nu 36,9 miljoen klanten, een groei van 400.000. Van die klanten zijn er 10,5 miljoen die ING als hun hoofdbank hebben.

De rente-inkomsten van ING namen 3,1 procent toe, de commissie-inkomsten met 6,3 procent. De gestalde spaartegoeden van particuliere klanten stegen met 4,2 miljard euro. Ook hoefde de bank minder geld te reserveren voor slechte leningen. De afschrijvingen daarvoor gingen omlaag van 265 naar 124 miljoen euro.