Jerome ‘Jay’ Powell nieuwe baas Federal Reserve

Powell volgt Janet Yellen op, die al na één termijn moet vertrekken als hoofd van de Fed.

Janet Yellen (links) en Jerome Powell (rechts).
Janet Yellen (links) en Jerome Powell (rechts). Foto's Saul Loeb & Britt Leckman/AFP

Jerome ‘Jay’ Powell wordt de nieuwe baas van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. President Donald Trump maakte donderdag bekend dat hij de 64-jarige Powell zal voordragen als opvolger van Janet Yellen, die haar termijn niet verlengd ziet worden.

Powell is op dit moment al lid van het dagelijks bestuur van de Fed. Hij werd in 2012 door Obama benoemd en is sindsdien verantwoordelijk voor het toezicht op de regulering van banken op Wall Street.

Lees ook ons profiel van de nieuwe Fed-baas: Trump maakt met Powell een opvallend veilige keuze

Powell was aanvankelijk niet in beeld voor de hoogste positie binnen de Fed. Nadat andere kandidaten, onder wie economisch adviseur van het Witte Huis Gary Cohn, afvielen, bleef hij over. Powell heeft geen PhD in de economie, zoals veel voorgangers wel hadden, maar werkte wel bij onder meer een investeringsbank en een participatiemaatschappij.

In zijn aankondiging roemde Trump de ervaring die Powell heeft in het bedrijfsleven, evenals zijn staat van dienst binnen de Fed. “Hij is een man van de consensus en bezit de wijsheid en het leiderschap om enig welke economische uitdaging het hoofd te bieden.” De president beloofde zich niet te gaan bemoeien met het beleid van de centrale bank en de onafhankelijkheid van de Fed te respecteren.

Voortzetting beleid Yellen

Analisten verwachten dan ook niet dat er veel zal veranderen in het beleid van de centrale bank. Powell is net als Yellen voorstander van het geleidelijk verhogen van de belangrijkste rentepercentages. Bovendien staat hij net als Trump voor versoepeling van de regelgeving voor banken. Na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 werd er strengere wetgeving aangenomen waaraan financiële instellingen zich moeten houden.

De Fed kondigde in september aan om de hoeveelheid staats- en hypotheekleningen op de balans af te bouwen. Sinds het uitbreken van de crisis kocht de centrale bank voor honderden miljarden aan schuldpapier op met als doel om de economische groei te stimuleren. De balans liep daardoor in negen jaar tijd op van 900 miljard dollar in september 2008 tot 4.500 miljard dollar afgelopen maand.

Lees ook: Keerpunt voor Fed: afbouw crisisbalans begint

Het bestuur van de Fed bestaat uit zeven leden. In totaal kan Trump tijdens zijn eerste ambtstermijn vijf van die zeven posities vullen, doordat enkele bestuurders voortijdig met pensioen gaan. De president kan daarmee een grote stempel drukken op het beleid van de centrale bank. Het mandaat van Yellen loopt tot februari 2018.