Je röntgenfoto’s in je broekzak

Beeldbank Een radioloog maakte een app om thuis op de bank je medische foto’s te bekijken, of ze eenvoudig te ‘delen’ voor een second opinion.

MRI-scans, röntgenfoto’s, echo’s of CT-scans van een gezwel, gebroken botten of een ongeboren baby. Radioloog Wouter Veldhuis (40) bouwde de app myBody-myData om rechtstreeks uit het UMC Utrecht medische beelden te downloaden. Vorige week werd die na een proefperiode officieel gelanceerd; er zijn inmiddels 1.800 gebruikers.

Patiënten kunnen hun beelddata via deze gratis app met andere artsen delen voor een second opinion. Die artsen krijgen de beelden in volledige ‘medische kwaliteit’ uit het ziekenhuis. Specialisten kunnen aantekeningen maken op de beelden, zodat patiënten thuis die uitleg er weer bij kunnen pakken. Voor mensen die op internet meer over hun ziekte zoeken, geeft de app links naar betrouwbare medische informatie en slimme voorbeelden van zoekopdrachten. Officieel is de app alleen omarmd door het UMCU, maar volgens Veldhuis is er interesse van andere ziekenhuizen.

MyBody-myData past in de behoefte aan democratisering van de zorg. Het UMCU geeft nu elke werkdag op verzoek van patiënten vijftig dvd’s uit met medische beelden voor second opinions, ruim 10.000 per jaar. „Dat zal vermoedelijk minder worden door de app”, zegt Veldhuis. Veel artsen maken ook mee dat patiënten hun gesprek in de spreekkamer willen opnemen, meldde artsenorganisatie KNMG onlangs. Een geluidsopname kan „patiënten grip geven op het zorgtraject”, aldus de artsenfederatie.

Meer dan plaatjes

Veldhuis herkent dat. „Je onthoudt zo weinig van wat je op een consult te horen krijgt. Dat heb ik zelf ook. Deze app is meer dan alleen plaatjes laten zien: we geven controle over wat je met de beelden doet. Een stap verder dan alleen betrekken is patiënten zelf aan het stuur zetten.”

De radioloog bouwde de app, waarvan een Androidversie nog in de maak is, naast zijn fulltimebaan. Veldhuis schrijft en verkoopt vanaf zijn tienerjaren software en maakte eerder de app The Vault (De Kluis) om versleuteld en dus veilig persoonlijke bestanden op te slaan. Die heeft nu zo’n honderdduizend gebruikers. De nieuwe app heeft Veldhuis door de IT-afdeling van zijn ziekenhuis laten doorlichten op veiligheid.

Lees ook: Druk op play voor psychologische hulp

Medische beelden kunnen confronterend zijn, dus de app hóéft niet, zegt Veldhuis. Maar het nut is evident. „Een bij-effect is dat het zien van foto’s kan helpen accepteren dat je ziek bent, zeker voor mensen die jong zijn en zich gezond voelen.”

Een vrouw die vroeg of ze MRI-beelden van haar borstkanker mocht zien, maakte veel indruk op Veldhuis. „Ze zei: moet je mij nou zien. Ik ben kaal van de chemo en kom hier iedere dag voor bestraling. Iedereen heeft het steeds over mijn tumor, terwijl ik de enige ben die hem nog niet heeft gezien.”