Houston Astros pakken eerste honkbaltitel na zinderende World Series

In de beslissende zevende wedstrijd van een spectaculaire World Series tegen de Los Angeles Dodgers nam de ploeg uit Texas vroeg een ruime voorsprong, die niet meer werd weggegeven: 5-1.

Derdehonkman van de Astros Alex Bregman viert de overwinning in de World Series.
Derdehonkman van de Astros Alex Bregman viert de overwinning in de World Series. Foto Eugene Garcia/EPA

De Houston Astros hebben voor het eerst in hun geschiedenis de Amerikaanse honkbaltitel gepakt. In de beslissende zevende wedstrijd van een spectaculaire World Series tegen de Los Angeles Dodgers nam de ploeg uit Texas vroeg een ruime voorsprong, die niet meer werd weggegeven: 5-1.

De Astros stonden sinds hun oprichting in 1962 één keer eerder in de World Series - in 2005 verloren ze in vier wedstrijden van de Chicago White Sox. De Dodgers pakten de titel als zes keer, voor het laatst in 1988, eveneens het laatste jaar dat ze de finale van het honkbalseizoen in de Verenigde Staten bereikten.

De serie wedstrijden tussen twee teams die beide in het reguliere seizoen meer dan honderd wedstrijden hadden gewonnen werd de afgelopen dagen al een van de spectaculairste ooit genoemd. Dat deze beslissende zevende wedstrijd er zou komen, paste geheel in het plaatje.

Vooral de tweede en vijfde wedstrijd zijn nu al klassiekers in de rijke geschiedenis van het Amerikaanse honkbal. De Astros wonnen na elf knotsgekke innings, na in reguliere speeltijd een 3-1-achterstand te hebben weggewerkt. Met 3-3 gingen beide teams de verlenging in, waarin het uiteindelijk nog 6-5 werd. In totaal werden er acht homeruns geslagen, het hoogste aantal ooit in de World Series. Wedstrijd vijf deed er nog een schepje bovenop: 13-12 na liefst vijf uur en zeventien minuten.

Hoogtepunten uit de vijfde wedstrijd:

Beslissende wedstrijd viel wat tegen

In vergelijking viel de beslissende zevende wedstrijd woensdagnacht daardoor wat tegen. Die was bij vlagen vermakelijk rommelig, maar de Astros controleerden in Los Angeles vanaf de eerste inning de wedstrijd. Al na twee innings leidde de ploeg uit Houston met 5-0, wat voor de tweede keer deze World Series een vroegtijdig einde betekende voor de startende pitcher van de Dodgers, Yu Darvish. George Springer had met een tweehonkslag en een homerun een belangrijk aandeel in de overwinning van de Astros, hij werd verkozen tot meest waardevolle speler van deze World Series (MVP).

Voor de Astros eindigde de definitieve doorbraak terug aan de top na jaren het lachertje te zijn geweest van de Major League Baseball (MLB) meteen met de eerste titel ooit. De Dodgers, met de Nederlandse relief-pitcher Kenley Jansen, moeten weer een jaar wachten om hun jarenlange klasse beloond te zien met de grootste prijs.

Lees ook: Kenley Jansen, de man die voor 70 miljoen de deur op slot doet.