Haagse boekwinkel mag geen islamitische gebedsdiensten houden

Het pand in Transvaal, waar ook de omstreden imam Fawaz Jneid preekte, mag alleen als bedrijfsruimte gebruikt worden.

Schoenen in een rek tijdens het vrijdaggebed in de boekwinkel van stichting Qanitoen.
Schoenen in een rek tijdens het vrijdaggebed in de boekwinkel van stichting Qanitoen. Foto Jerry Lampen/ANP

Een boekwinkel in Den Haag mag niet meer gebruikt worden om gebedsdiensten in te houden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag in een kort geding bepaald. Het pand is eigendom van de islamitische stichting Qanitoen.

Volgens de rechter is het gebruik als gebedsruimte niet in overeenkomst met de bepalingen uit de erfpachtakte. Het pand, gelegen aan de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier, mag alleen als bedrijfsruimte worden gebruikt.

Omwonenden hadden geklaagd over het feit dat er diensten plaatsvonden. De gemeente spande een kort geding aan om af te dwingen dat Qanitoen de diensten zou staken. Voor elke dag dat het verbod wordt overtreden moet de stichting een bedrag van 5000 euro betalen, besloot de rechter.

Tijdens de behandeling van de zaak in oktober gaf de stichting Qanitoen toe dat er ook gebedsdiensten worden gehouden, maar ze ontkende dat het pand als moskee functioneerde. Volgens de advocaat van Qanitoen hield ook de vorige eigenaar gebedsdiensten, maar trad de gemeente daar niet tegen op. Dat het pand wel degelijk ook als boekenwinkel gebruikt wordt, zoals Qanitoen aangaf, vond de rechter geen valide argument.

Omstreden imam

Qanitoen is gelieerd aan de streng orthodoxe Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid. Die kreeg deze zomer een gebiedsverbod opgelegd voor de Schilderswijk en het Transvaalkwartier omdat hij volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid jihadisme predikt. Hij zou onder meer preken in de boekhandel in de Cilliersstraat.

Het gebiedsverbod geldt voor zeker zes maanden, maar is aangevochten door Jneid. Die zaak diende ook donderdag voor de rechter. Jneid betoogt dat hij is aangetast in zijn vrijheid van meningsuiting en godsdienst. De uitspraak is op 23 november.