Genoeg drama in matchfixing

Matchfixing De nieuwe serie Voetbalmaffia gaat over een Nederlandse voetballer die in de wereld van matchfixing verzeild raakt. Producent Jan-Albert de Weerd vertelt.

Foto Jan Moeskops, KRO-NCRV

Genoemd als actiepunt in het regeerakkoord van Rutte III en vorige week nog onderwerp van een waarschuwingsbrief die de KNVB naar clubs stuurde: matchfixing in Nederland. Het is er wel, maar we zien het niet. Of willen het niet zien. Zondag start de nieuwe dramaserie Voetbalmaffia over een Nederlandse voetballer die in de wereld van matchfixing verzeild raakt. Producent Jan-Albert de Weerd vertelt.

Waar komt het idee voor de serie vandaan?

„Ik heb een voorliefde voor kleinere clubs, uit de eerste divisie of de onderkant van de eredivisie. Daar zijn de emoties van supporters goed te voelen, dat heeft een bepaalde charme. Tegelijkertijd zijn juist die clubs vatbaar voor matchfixers en schimmige investeerders. Omdat er nu eenmaal minder geld in omgaat. Met één kaart pakken, kan soms wel een jaarsalaris verdiend worden. Die twee dingen – clubliefde en geldproblemen – zijn samengebracht in de serie.”

Dus, dit is niet het verhaal van een bepaalde voetballer?

„Nee. Het is een combinatie van bestaande verhalen. Zaken die dus daadwerkelijk spelen in het voetbal. We hebben geprobeerd een realistisch beeld te geven van een wereld waarin een voetballer of directeur in terecht kan komen. Neem een Patrick Kluivert die door gokken op voetbalwedstrijden in de schulden komt, of het verhaal van drie Nederlandse voetballers die in de Finland betrokken waren bij fixen. Daarnaast wilden we wegblijven van het stereotype voetballer die geld over de balk smijt en vreemdgaat. Gewoon een jongen die droomt van spelen op het hoogste niveau, maar waarbij het door een blessure niet lukt.”

Wat is terug te zien van de research?

„Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, is nauw betrokken geweest en we hebben gesprekken gevoerd met de KNVB en voetballers. Uit onderzoeken bleek dat matchfixers zoeken naar kwetsbare spelers. Een bekend en veelvoorkomend verhaal: voetballer gaat naar het buitenland, komt niet aan spelen toe, wordt verhuurd of verkocht aan een mindere club, geeft meer geld uit dan er binnenkomt, en raakt in de schulden. Zulke voetballers zijn chantabel, daar worden ze op uitgezocht. Zo ook ons hoofdpersonage. Verder laten we ook zien wat voor constructies er zijn in die wereld: hoe geld wordt witgewassen via gokwebsites, hoe bitcoins werken en hoe die transacties plaatsvinden.”

Schetst de serie een realistisch beeld?

„Natuurlijk is het gedramatiseerd, maar we hebben ons wel steeds afgevraagd: vertellen we de waarheid? Voordeel is dat de echte verhalen van zichzelf al veel drama bevatten.”

Bent u anders naar voetbal gaan kijken?

„Het is voor mij nog steeds het mooiste spelletje dat er is, maar ik geloof niet zoveel meer. Een matige inzet van een keeper, een aanvaller die mee gaat verdedigen en een lompe overtreding maakt in de zestien. Niet alleen op uitslagen wordt gegokt, juist ook op losse gebeurtenissen als kaarten en penalty’s.”