Drie jaar cel voor Nederlandse ‘IS-kok’

Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar tegen Mohammed D. omdat hij samenwerkte met een terroristische organisatie.

Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag drie jaar cel opgelegd aan Mohammed D., waarvan een jaar voorwaardelijk. De 41-jarige Utrechtenaar kookte in Syrië maandenlang voor gewonde strijders van de Islamitische Staat (IS). Dat schrijft de NOS.

In de zomer van 2015 voegde D. zich bij zijn broer en neef in Syrië. Hij kookte daar voor gewonde strijders en hielp IS bij het aanleggen van telefoonlijnen in het Syrische Raqqa en het Iraakse Mosul, op dat moment bezet gebied. Voor zover bekend gebruikte D. zelf geen geweld maar met zijn werkzaamheden ondersteunde hij de terreurgroep wel.

In 2016 keerde D. terug naar Nederland. Het Openbaar Ministerie merkte hem aan als teruggekeerde Syriëganger. De Utrechtenaar zelf zegt onder dwang in Syrië te hebben gewerkt. Zijn broer zou als verpleger in hetzelfde opvanghuis hebben gewerkt, schrijft het Algemeen Dagblad.

In september dit jaar trok voormalig minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, het Nederlanderschap in van vier Syriëgangers. Hij deed dit op basis van een wet die in maart werd ingevoerd en die het mogelijk maakt om het paspoort af te nemen van mensen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.