Docent Toneelacademie geschorst na ongewenst gedrag

De studente tegenover wie de man zich ongewenst zou hebben gedragen, gaat geen klacht indienen.

De Grote Straat in Maastricht
De Grote Straat in Maastricht Foto Lex van Lieshout/ANP

Een docent van de Toneelacademie Maastricht is geschorst na een melding van ongewenst gedrag. De toneelschool heeft “nader onderzoek ingesteld”, meldt zij op haar website. De aanleiding is een melding van een medewerker van de academie over een docent die zich mogelijk had misdragen richting een vrouwelijke student. Zij heeft besloten geen klacht in te dienen tegen de leraar.

Volgens de NOS is de studente niet de enige die negatieve ervaringen heeft met de docent. De omroep sprak met bijna dertig studenten en alumni van de Toneelacademie, waarvan “een aantal” dezelfde docent beschuldigt van machtsmachtsmisbruik en seksuele intimidatie. Aan de NOS vertellen zij hoe de docent hen aanraakte en intimideerde. Een (ex-)student zei:

“Ik had een keer een blessure. Hij keek ernaar, pakte mijn heupen vast en ging dan ineens met zijn hand over mijn billen. Hij vertelde dat hij in het verleden klachten had gehad over betasting, maar dat hij studenten aanraakte om hun houding te corrigeren. Daarmee probeerde hij het in mijn ogen recht te praten.”

Meldingen

Uit het onderzoek blijkt ook dat meerdere studenten bij de opleiding melding hebben gemaakt van ongewenst gedrag van de leraar. De docent verloor zijn functie als mentor, maar ontslagen werd hij niet. Volgens de voormalig directeur van de Toneelacademie stond “niet onomstotelijk vast” dat hij vrouwen “met opzet heeft betast”.

De ombudsman van Zuyd Hogeschool, waar de Toneelacademie onder valt, zal het interne onderzoek naar de docent leiden. Totdat dit afgerond is, mag de leerkracht niet op de school komen.

#MeToo

De schorsing komt nog geen twee weken na het bericht dat de Vlaamse acteur Jappe Claes is opgestapt bij Het Nationale Theater, na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Claes zou, als hoofddocent aan de Amsterdamse Theaterschool, onder meer relaties zijn aangegaan met studentes.

De afgelopen weken komen steeds meer verhalen naar buiten over seksueel (machts)misbruik, nadat The New York Times onthulde dat Hollywoodproducent Harvey Weinstein jarenlang verschillende vrouwen had geïntimideerd en misbruikt.