Dit keer doen vooral ondernemers in de traditionele bedrijfstakken het goed

Quote 500 De grootste stijgers in de rijkenlijst zijn niet, zoals vorig jaar, de internetondernemers. De grootste stijger is dit jaar de oprichter van een verpakkingsbedrijf.

Charlene Lucille de Carvalho-Heineken
Charlene Lucille de Carvalho-Heineken Foto Evert Elzinga/ANP

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink rijker geworden. Ze bezitten gezamenlijk ruim 146 miljard euro, een kwart meer dan vorig jaar. Dat schrijft zakenblad Quote in de donderdag gepubliceerde lijst voor rijke Nederlanders: de Quote 500.

De ondergrens voor miljonairs om in de ranglijst te komen lag dit jaar op 71 miljoen euro, dat is 16 miljoen euro meer dan vorig jaar.

De rijkste Nederlander is nog steeds Charlene de Carvalho-Heineken, bestuurder en grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken. Zij heeft volgens Quote een vermogen van 12,5 miljard euro – bijna 14 procent meer dan vorig jaar.

De nummers twee en drie volgen op grote afstand. Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, heeft 4,3 miljard euro. Dik Wessels, directeur van bouwbedrijf VolkerWessels, heeft 4 miljard euro. Hun beider vermogens steeg met ruim 20 procent.

Frits Goldschmeding besloot vorig jaar een deel van zijn fortuin te besteden aan wetenschappelijke en maatschappelijke projecten. Lees ook: Op zijn 82ste wordt hij filantroop VolkerWessels maakte begin 2017 een beursgang. Daarvan profiteerden de familie Wessels, het bestuur, hoge managers en bankiers. Lees ook: Met z’n allen cashen op de beurs

Traditionele bedrijfstakken

De grootste stijgers in de rijkenlijst zijn niet, zoals vorig jaar, de internetondernemers. Dit jaar doen ondernemers in de traditionele bedrijfstakken het weer goed. De grootste stijger (op nummer 88) is de oprichter van een verpakkingsbedrijf: Laurens Last.

Ook Niels Huber van draaideurenfabriek Boon Edam en Hans van der Wind van schoolboekenhandelaar Van Dijk zijn grote stijgers.

De top-50 rijkste families wordt aangevoerd door de familie Brenninkmeijer (22 miljard euro), bekend van kledingketen C&A. Daarna volgt de familie Van der Vorm (9,2 miljard), die sinds de jaren dertig een groot belang had in de Holland Amerika Lijn. Met het geld dat de verkoop van die rederij opleverde, is de investeringsmaatschappij HAL opgericht. Die heeft nu grote belangen in de opticiens Pearle en EyeWish, baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf Vopak. De koninklijke familie staat met een vermogen van 950 miljoen euro op de tiende plek van de familie top-50.