Reportage

Blerick beseft dat het zo niet verder kan

Dodelijke schietpartijen Na vier schietincidenten in een half jaar hangt er in het Venlose stadsdeel een explosieve sfeer, ondanks ruim aanwezige politie.

In het Venlose stadsdeel Blerick is het sinds woensdag, toen een 22-jarige man overleed na een schietpartij, onrustig op straat.
In het Venlose stadsdeel Blerick is het sinds woensdag, toen een 22-jarige man overleed na een schietpartij, onrustig op straat. Foto’s NRC

‘Vreedzame school’ staat er op een bord op basisschool Mikado in Blerick. Voorlopig wekt die bezwerende tekst bevreemdend. Want juist voor de deur van deze onderwijsinstelling raakte woensdagmiddag een groep mensen in de clinch. Al ruziënd liepen ze naar een rotonde even verderop, waar rond half twee de 22-jarige Ömer Köksal werd neergeschoten en kort daarna stierf. Het is het vierde vuurwapenincident in het Venlose stadsdeel aan de overkant van de Maas in een half jaar tijd.

Een van de verdachten vluchtte na de schietpartij dwars door het nabijgelegen kinderdagverblijf Sproetje. De politie gaat uit van minstens drie bij de schietpartij betrokken mannen. Hun auto werd even voor het fatale voorval nog door de politie gecontroleerd. Waarom wil de politie niet zeggen. Tot nu toe is slechts een van de drie verdachten aangehouden.

Woensdag was het al onrustig in Blerick toen de politie actief naar deze mannen zocht. Agenten werden met stokken en stenen bekogeld. De mobiele eenheid werd ingezet om de rust terug te brengen.

Donderdagmiddag lijkt het aanvankelijk rustig. Vanaf een elektriciteitskastje glimlacht de misschien wel beroemdste Blerickenaar ooit, de dit jaar overleden wetenschapsjournalist en futuroloog Chriet Titulaer, als muurschildering naar voorbijgangers.

Kwaaie koppen

Even later is het mis bij de rotonde waar met bloemen en lichtjes een spontaan monument is opgericht voor het slachtoffer van woensdag. Journalisten, ook de fotograaf van NRC, worden door jongemannen geïntimideerd en bedreigd. Binnen een mum van tijd komen uit allerlei hoeken nog meer boze jongens en mannen tevoorschijn. Het eindigt met kwaaie koppen, verwensingen en priemende vingers tegenover opgetrommelde politieagenten.

Omwonenden kijken hoofdschuddend toe. Ze vinden de sfeer dermate onprettig dat ze niet met naam in de krant willen, maar willen wel vertellen hoe hun „prettige wijk” de afgelopen jaren verloederde. Na aanpak van drugsoverlast in het centrum van Venlo verplaatste een deel van de handel zich naar Blerick, is hun indruk. En bij de sanering van wijken in Venlo verhuisden zwakkere groepen naar Blerick, waar nog wel volop goedkope huurwoningen stonden.

Dat laatste bevestigt de Venlose burgemeester Antoin Scholten (VVD). De gemeente zet de laatste tijd daarom in op diversificatie, bijvoorbeeld door de bouw van koopwoningen. De buurt klaagt over straathandel (ook door jongens uit de Randstad), maar volgens Scholten hebben de schietincidenten niets met het drugstoerisme te maken; wel met drugs. Naar de toedracht van het geweld wordt de komende tijd met volle inzet onderzoek gedaan. De burgemeester belooft ook volop agenten in Blerick. Donderdag is er inderdaad aan wagens en busjes met geüniformeerden en auto’s met ‘stillen’ geen gebrek.

Hakim Karim verhuisde een tijdje geleden van Venlo-Zuid naar Blerick. „Juist vanwege de leuke buurt.” Nu is hij ongerust. „Mijn vrouw belde me woensdag na de schietpartij. Het raakte me echt, tot op mijn botten. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Voor hetzelfde geld worden je eigen kinderen geraakt. Toen ik thuis was, heb ik in een uurtje mensen opgetrommeld voor een protestmars.”

Met hen liep Karim daarna vanuit Blerick naar het stadskantoor in Venlo om de zorgen over te brengen. „Gemeente en politie zagen het de afgelopen jaren ook verkeerd gaan, maar deden niets. Dat moet echt veranderen.”

‘Jongetjes met een pistool’

Vlakbij Karims woning is Engin Zengin eigenaar van een café. Hij heeft het zwaar. Bij een schietpartij in augustus werd zijn oudere broer vermoord. Door de gebeurtenissen van woensdag kwam opnieuw veel emotie los bij hem en zijn familie. Bij de protestmars van Karim heeft Zengin dubbele gevoelens. „Mensen wijzen nu ook naar mijn café, terwijl dat geen rol heeft bij dit geweld. Ik spreek jongens aan als ze hier voor de deur hangen.”

Het probleem zit volgens Zengin, opgegroeid in Blerick, ergens anders. „Er lopen hier in de buurt jongetjes van een jaar of twintig rond met een pistool op zak. Eigenlijk zou je de straten waar die types rondhangen moeten schoonvegen.”

Ondertussen begrijpt Zengin niets van de eerdere beslissing om het onderzoek naar zijn broers dood vanwege capaciteitsgebrek bij de politie „te parkeren”. „Daarmee geef je onbewust groen licht voor dit soort geweld.” Voorlopig is dat het enige positieve aan de gebeurtenissen van deze week: de zaak van zijn broer heeft weer de volle aandacht.