Basic-Fit hard op weg naar honderd nieuwe vestigingen

Tot dusver opende de keten uit Hoofddorp dit jaar 78 sportscholen, met name in Frankrijk.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Sportschoolketen Basic-Fit blijft in rap tempo nieuwe vestigingen openen. Tussen januari en oktober van dit jaar opende het bedrijf 78 nieuwe sportscholen, zo staat te lezen in de donderdag gepresenteerde cijfers over het derde kwartaal. Basic-Fit nadert daarmee zijn eigen doelstelling om dit jaar honderd nieuwe vestigingen te openen.

Vooral in Frankrijk groeide het aantal feloranje sportscholen hard: de afgelopen negen maanden opende Basic-Fit daar 62 nieuwe vestigingen. In Nederland opende het bedrijf uit Hoofddorp in diezelfde periode slechts drie clubs, terwijl België zes nieuwe fitnesscentra kreeg. Verdeeld over alle landen heeft Basic-Fit nu 493 vestigingen.

Tegelijkertijd sloot Basic-Fit dit jaar ook vier clubs, waardoor de teller netto op 74 komt. Niettemin lijkt de doelstelling van honderd nieuwe vestigingen nog steeds haalbaar, zegt topman Rene Moos in een toelichting op de cijfers. Basic-Fit werkt aan de opening van nog zeker 41 krachthonken. De plannen voor nog eens zo’n 180 centra liggen klaar.

Na een jaar winstgevend

Het uitbouwen van het netwerk staat centraal in de werkwijze van Basic-Fit. Hoe meer vestigingen, hoe sterker immers de onderhandelingspositie ten opzichte van de leveranciers van fitnessapparatuur. Behalve in Frankrijk, Nederland en België is Basic-Fit ook actief in Spanje en Luxemburg. In die markten is nog ruimte voor ongeveer duizend nieuwe clubs, zei Moos onlangs tegen financieel persbureau ABM.

Zo hard groeien zonder al te veel winst, is dat gezond? Analisten vinden Basic-Fit een kansrijke belegging

Omzet leveren die nieuwe vestigingen overigens niet meteen op. Volgens analisten duurt het namelijk minstens een jaar voordat een vestiging noemenswaardig begint te groeien qua ledenaantal. Tot die tijd is een sportschool verlieslijdend, aangezien de geringe opbrengst niet opweegt tegen de kosten.

Over de eerste negen maanden van dit jaar boekte Basic-Fit een omzet van 238 miljoen euro. Dat is een toename van meer dan een kwart in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal leden steeg het afgelopen jaar in een vergelijkbaar tempo, naar bijna anderhalf miljoen eind oktober.