Alweer een schietpartij in straten Blerick

Criminaliteit De inwoners van Blerick voelen zich onveilig door criminaliteit en de vele schietincidenten. De politie heeft onvoldoende capaciteit.

Blerick, deel van Venlo
Blerick, deel van Venlo

Het doodschieten van de 22-jarige Ömer Köksal op klaarlichte dag heeft woensdag voor veel onrust gezorgd in Blerick. Boze bewoners lieten zich nadrukkelijk zien en horen tijdens de zoektocht naar daders. ’s Avonds liep een groep in een mars naar het Venlose gemeentehuis om daar hun zorgen kenbaar te maken. Mensen uit het Venlose stadsdeel zijn de schietincidenten zat en klagen over de toenemende onveiligheid.

De politie vermoedt dat Köksal woensdagmiddag rond half twee is neergeschoten. Hij werd gevonden vlakbij de rotonde aan de Nieuwborgstraat in Blerick. Ondanks pogingen tot reanimatie overleed het slachtoffer daar. Köksal is een neef van een voormalig lid van de Bende van Venlo, in de jaren negentig goed voor zo’n 250 geweldsdelicten waaronder een groot aantal moorden.

Na de schietpartij woensdagmiddag was het enige tijd onrustig rond een flat aan de Meidoornstraat. Het vermoeden bestond dat verdachten zich daar ophielden. Een grote groep mensen kwam kijken. Dagblad De Limburger meldt dat de boze menigte eiste dat de verdachten naar buiten zouden komen. Een deel van de aanwezigen gooide met stenen en stokken. Met inzet van de Mobiele Eenheid werd de orde hersteld. In de flat werd uiteindelijk niemand aangetroffen.

De politie hield woensdagmiddag wel een 21-jarige inwoner van Tegelen aan op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij en zoekt nog naar mogelijke andere betrokkenen bij het incident.

In Blerick, dat ruim 27.000 inwoners telt en tegenover de stad Venlo aan de Maas lig, vonden dit jaar al drie keer eerder schietincidenten plaats. In de ochtend van 11 april werd in het voorbijgaan op een auto gevuurd. De inzittende bleef ongedeerd. Op 21 augustus werd de 44-jarige Kemal Zengin ’s nachts voor zijn woning doodgeschoten. Op 20 oktober raakten bij een schietpartij twee mannen gewond. Een vijftigjarige Venlonaar werd als verdachte opgepakt. Vorige week werd bekend dat de politie Limburg het onderzoek naar de dood van Zengin heeft gestaakt vanwege capaciteitsproblemen.

Alleen al dit jaar geven zestien zaken in de provincie aanleiding voor grootschalige onderzoeken. In heel 2016 waren dat er negen.

Burgemeester Antoin Scholten (VVD) bezocht woensdagavond met de chef van de Venlose politie Blerick en sprak met bewoners. Scholten belooft voor de komende tijd extra blauw op straat. Hij wil van de politie snel duidelijkheid over een mogelijk verband tussen de diverse schietincidenten in Blerick. Hij denkt dat het geen toeval kan zijn dat Blerick in korte tijd het toneel is geweest van meerdere gewelddadige misdrijven. ,,Het begint nu toch wel erg op te vallen”, zegt de woordvoerder van de burgemeester.