Opinie

Afschaffen zomertijd? Nee, schaf de wintertijd af

Als de wintertijd het hele jaar door gaat gelden, dan wordt het in juni al om negen uur ’s avonds donker. Dat is zonde van de warme zomeravonden, schrijft wetenschapsjournalist .

Foto Pictore
Foto Pictore

Een groeiende groep Europarlementariërs wil een resolutie in stemming brengen over het voorgoed afschaffen van de zomertijd, meldde RTL Nieuws onlangs. De niet-bindende resolutie zal als advies dienen aan de Europese Commissie. Dit weekend ging de wintertijd in met het terugzetten van de klok.

De wereld is verdeeld in 24 hokjes, ook wel tijdzones genoemd. Dit is zo gedaan omdat overal de zon om ongeveer 12 uur in het zuiden staat; in Nederland is dat gemiddeld om 12.39 uur onze wintertijd (13.39 uur zomertijd). De discussie gaat vooral om het laten blijven of afschaffen van de zomertijd. Maar ik hoor en lees weinig over het gevolg: als we de zomertijd afschaffen, kiezen we dan voor de ‘gewone’ wintertijd, die eigenlijk onze normale tijd is, de zomertijd of iets anders? En houden we onze tijden om te werken, leuke dingen te doen en te slapen hetzelfde? Want het afschaffen heeft nogal wat gevolgen.

Pijnlijke verrassing

Als we standaard altijd de wintertijd gaan hanteren, verandert er niets in de winter, maar ’s zomers staan we voor een pijnlijke verrassing. Dat komt omdat we ooit gekozen hebben niet ’s avonds, wanneer het meestal ook al donker is, maar vooral ’s nachts te slapen. Misschien is er een of andere reden waarom we uren wakker moeten zijn terwijl het al donker is, dan hoor ik dat graag van de chronobiologen, maar het is gek dat het gemiddeld al om 19.30 uur donker begint te worden en we pas om elf of twaalf uur gaan slapen. Waarschijnlijk vinden we het beter om ’s nachts pas te gaan slapen in plaats van ’s avonds, omdat we dan nog leuke dingen willen doen.

Stel, we houden wintertijd aan in de zomer, dan zou het in juni reeds om 21 uur donker worden in plaats van 22 uur. En dat terwijl we het juist zo fijn vinden om tijdens warme zomeravonden ’s avonds nog buiten te kunnen zijn als het nog licht is. En ’s ochtends is het ook niet fijn voor sommigen. Om ongeveer 3.30 uur ’s nachts begint het al te schemeren in plaats van om 4.30 uur.

Anders 20 uur naar bed!

Beter hanteren we continu onze zomertijd, waarbij de voordelen in de zomer – lange avonden en een donkere nacht – gehandhaafd blijven. In de winter wordt het dan een uur later donker dan nu, ongeveer om 17.30 uur. ’s Ochtends wordt het dan juist een uur later licht dan we nu gewend zijn.

We moesten toch al in het donker naar ons werk in de winter, maar de periode waarin we dat doen is dan langer, zes in plaats van drie maanden, vervelend voor sommigen om hun bed uit te komen. Maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen in de zomer: langer lekker buiten zitten en niet te vroeg wakker worden ’s nachts. Dat vinden velen fijn.

We kunnen natuurlijk ook de wintertijd aanhouden en ons ritme eenmalig verschuiven, zodat we slapen wanneer het écht donker is: 20 uur naar bed en om 4 uur op.