Abortuspil

Kabinet blaast plan verstrekking abortuspil door huisarts af

In het regeringsdebat woensdagavond heeft D66 fractieleider Pechtold bevestigd dat het nieuwe kabinet verstrekking van de abortuspil door de huisarts afblaast. Dit in weerwil van een uitspraak tijdens de formatie van (toen nog formateur) Rutte. Hij zou destijds in een Kamerdebat de abortuspil hebben verward met de NIP-test, waarmee embryo’s worden onderzocht op genetische afwijkingen. De bedoeling van oud-minister Edith Schippers (VVD) was vrouwen de kans te geven de ingrijpende beslissing van zwangerschapsafbreking in de spreekkamer van de huisarts te nemen. ChristenUnie en het CDA zijn tegen het plan van het oude kabinet. In hun optiek zouden ongewenst zwangere vrouwen vaker voor abortus kiezen als ze daarvoor niet meer naar een abortuskliniek of ziekenhuis hoeven. (NRC)