183 duizend burgers op de vlucht in Noord-Irak

Bijna 80 duizend vluchtelingen komen uit de olierijke stad Kirkuk, die vorige maand werd ingenomen door het Iraakse leger.

Een Koerdische agent voor een flatgebouw waar gevluchte Koerden uit Kirkuk verblijven
Een Koerdische agent voor een flatgebouw waar gevluchte Koerden uit Kirkuk verblijven Foto Safin Hamed/AFP

Meer dan 180.000 burgers zijn de afgelopen maand gevlucht voor het conflict tussen Irak en de Koerdische regio in het land. Dat meldt het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (VN) donderdag in een nieuwsbericht. 79.000 vluchtelingen komen uit de stad Kirkuk.

In oktober heroverden Iraakse troepen op gewelddadige wijze het olierijke Kirkuk en enkele omringende regio’s op de Koerden. De inname was een reactie op het onafhankelijkheidsreferendum dat de Koerdische regionale overheid een maand eerder hield. Volgens de Iraakse regering was de volksstemming, waarbij de meeste kiezers voor een onafhankelijk Koerdistan stemden, ongrondwettelijk.

Dialoog

Naast de heroveringen van de gebieden die de afgelopen jaren in handen van de Koerden waren, eist de Iraakse regering het beheer over de grensposten terug. De Koerden vragen om een dialoog met Bagdad, zij willen met het Iraakse leger samenwerken om de grenzen te controleren, ook vragen ze om een wapenstilstand. De Iraakse premier Haider al-Abadi weigert een politieke oplossing te bespreken met de Koerden als zij de uitslag van het referendum niet eerst van tafel vegen. Wel staakte Al-Abadi vrijdag de militaire acties in het Koerdische gebied.

Lees ook: Na hoog spel vallen Koerden ver terug

Ook in Turkije vinden conflicten plaats tussen Koerden en de nationale regering. Zo kwamen donderdag 39 mensen om bij een aanvaring tussen militanten van de verboden Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK en leden van de Turkse veiligheidstroepen. Het incident vond plaats in de provincie Hakkari, vlak bij de Iraakse grens. Volgens het Turkse leger beraamden de militanten een aanslag. Ook op twee andere locaties kwamen donderdag twaalf Turks-Koerdische militanten om, meldt persbureau AP.