Zeker 26 doden bij luchtaanval Jemen

Opnieuw zijn bij een luchtaanval geleid door de Saoedische coalitie in het noorden van Jemen veel burgerdoden gevallen.

De aanslag vond plaats in het noorden van Jemen
De aanslag vond plaats in het noorden van Jemen Foto Reuters/Naif Rahma

Bij een luchtaanval in de Jemenitische provincie Sa’adah zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen. Persbureaus melden verschillende dodenaantallen. Reuters spreekt over 26 doden, het persbureau AP meldt 29 doden en 28 gewonden. Een hotel en een aangrenzende markt in de provincie werden getroffen door de luchtaanval. Ook meldt AP dat elders in de provincie nog een luchtaanval plaatsvond, waarbij drie mensen omkwamen.

In Jemen woeden al jaren gevechten tussen shi’itische Houthi-rebellen en de regeringsgezinde coalitie, geleid door Saoedi-Arabië. De burgeroorlog veroorzaakt een humanitaire ramp. Bij de aanhoudende luchtaanvallen zijn volgens de Verenigde Naties al meer dan vijfduizend burgers gedood en volgens het Rode Kruis zijn mogelijk al een miljoen mensen besmet met cholera.

De VN maakten in oktober bekend dat er een onderzoek komt naar de oorlogsmisdrijven in Jemen. 19 miljoen mensen - tweederde van de totale bevolking - zijn hulpbehoevend. 7,3 miljoen mensen balanceren op het randje van hongersnood.

Lees ook: de analyse van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants over het aangekondigde onderzoek: Doorbraak (of dode mus?): onderzoek naar oorlog Jemen

De burgeroorlog begon na het afzetten van oud-president Saleh in 2012, door een opstand van de Houthi’s. Zij hebben nu de macht gegrepen in het noorden van het land en in de hoofdstad Sana’a. De coalitie van Arabische landen wil de macht van Abdrabbuh Mansur Hadi, de sunnitische president van Jemen, herstellen.