Voormalig rebellenleider wil president Colombia worden

Rodrigo Lodoño, alias Timochenko, gaat meedoen aan de verkiezingen van volgend jaar. Hij moet waarschijnlijk nog wel voor de rechter komen.

Rodrigo Lodoño (r), met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
Rodrigo Lodoño (r), met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Foto Mauricio Duenas Castaneda/EPA

Voormalig leider van de FARC-guerilla’s Rodrigo Lodoño wil president van Colombia worden. Lodoño, ook wel bekend onder zijn nom de guerre Timochenko, gaat zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen in mei 2018. Dat heeft de politieke partij die voortkwam uit de vorig jaar opgeheven rebellenbeweging woensdag bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Lodoño moet zich waarschijnlijk nog wel voor de rechter verantwoorden voor zijn rol in mensenrechtenschendingen door de FARC. De maximale straf die hij kan krijgen is acht jaar. Die zou Lodoño niet uitzitten in een gevangenis, maar met herstelwerkzaamheden als het opruimen van landmijnen. Lodoño zei woensdag niet wat hij gaat doen als hij wordt veroordeeld, en ook wordt verkozen tot president.

Vredesdeal

Vorig jaar sloot Lodoño een vredesdeal met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Daarmee kwam een einde aan ruim een halve eeuw strijd tussen de regering en de FARC, waarbij meer dan 200.000 mensen het leven lieten. De FARC beloofde te ontwapenen. Meer dan 11.000 strijders leverden hun wapens in bij de Verenigde Naties. Het restant van de guerilla-organisatie ging op in een nieuwe politieke partij, die ook de naam FARC meekreeg. Lodoño werd de politiek leider.

Lees ook dit stuk van NRC over Colombia na de FARC: De pijn in Colombia is nog overal voelbaar

In de overeenkomst tussen de FARC en de regering staat dat de FARC-partij recht heeft op minstens tien zetels in het Colombiaanse parlement. Vier voormalige leiders uit de rebellentijd van de beweging hebben zich woensdag kandidaat gesteld voor de posities. De kans is groot dat zij net als Lodoño berecht worden voor eventuele misdaden in de burgeroorlog.

Naar eigen zeggen streeft de FARC-partij naar een verbetering van de leefomstandigheden van de armste Colombianen. “We willen een economie die menselijker en inclusiever is”, zei Imelda Daza Cotes, die door de partij is genomineerd voor het vicepresidentschap.

Socialistische grondslag

Daarmee keert de FARC terug naar de socialistische grondslag uit zijn beginjaren. Toen probeerde de organisatie haar doelen te verwezenlijken door middel van terrorisme en guerilla-oorlogsvoering. Later veranderde de FARC steeds meer in een criminele organisatie die het voornamelijk moest hebben van drugshandel en ontvoeringen.

Lees hier het verhaal van NRC over wat Tanja Nijmijer, de Nederlandse FARC-guereillastrijder, doet nu de beweging is opgeheven.

De voormalige Colombiaanse president Alvaro Uribe is bezorgd over de linkse koers van de FARC-partij. Hij is bang dat de voormalige rebellen het land zullen veranderen in een soort tweede Venezuela. Daar kwam eind jaren negentig de socialist Hugo Chavez aan de macht. Onder diens opvolger Nicolas Maduro is het land vervallen in economische en sociale chaos.