Voetbal

Oud-Ajacied en -Vitessenaar Yakubu (35) overleden

Oud-Ajacied en voormalig Vitesse-speler Abubakari Yakubu is dinsdag op 35-jarige leeftijd overleden. De Ghanese voetbalbond maakte dat woensdagochtend bekend. Hij was al lange tijd ernstig ziek. „Ons medeleven gaat uit naar de familie van deze voormalig Black Star'', meldde de voetbalbond van Ghana waarvoor Yakubu zestien interlands speelde. Black Stars is de bijnaam van het Ghanese voetbalteam.

Yakubu debuteerde in 2000 samen met Rafael van der Vaart in een wedstrijd tegen Den Bosch en kwam tot 89 officiële duels voor de Amsterdamse club. Twee keer won hij met Ajax de landstitel: in 2002 en 2004. Na die laatste titel verhuisde Yakubu naar Vitesse, waar hij vijf seizoenen speelde en meteen ‘Vitesse-speler van het jaar’ werd. In 2009 stopte hij, het bleef zo bij Ajax en Vitesse.

Yakubu werd door de vorig jaar overleden Ajax-scout Ton Pronk ontdekt op het wereldkampioenschap voor spelers onder zeventien jaar. Zijn vermoedelijk beste wedstrijd speelde hij als verdedigende middenvelder tegen AC Milan in 2003, de laatste keer dat Ajax de laatste acht van de Champions League bereikte. Hij maakte onderdeel uit van een imposante generatie Ajacieden, onder wie Van der Vaart, Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic en Nigel de Jong. (NRC)