Tot 15 jaar cel voor fatale roof bij 86-jarige vrouw

De overvallers gingen ervandoor met alleen een kistje met sieraden. Mien Graveland overleed nog dezelfde dag in het ziekenhuis.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Rizwan V. (26), die op 29 augustus 2014 Mien Graveland om het leven bracht tijdens een woningoverval in Helmond, moet vijftien jaar de cel in. De rechtbank in Den Bosch sprak woensdag van “gruwelijk, meedogenloos geweld”. Mede-overvallers Henk van D. (32) en Jacky W. (31) kregen celstraffen van acht en zes jaar.

V. zijn veroordeling is lager dan de 22 jaar die werd geëist. Hij werd veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag. Volgens de rechtbank wist V. dat de kans bestond dat zij door het gebruikte geweld zou overlijden. In zo’n geval wordt er geen doodslag, maar gekwalificeerde doodslag opgelegd. V. heeft de bewoonster gedood om een ander misdrijf, namelijk inbraak, te verdoezelen.

De twee andere daders kregen celstraffen voor diefstal met geweld en het hulpeloos achterlaten van het slachtoffer. De oudste verdachte had een grotere rol en moet daarom twee jaar langer de gevangenis in.

Geldnood

Uit de uitspraak blijkt dat de drie veroordeelden het op de woning van de vrouw gemunt hadden, omdat V. gehoord had dat er een grote som contant geld te vinden zou zijn. V. (26) zat in geldnood en maakte samen met zijn twee kompanen het plan om te gaan inbreken bij de 86-jarige Helmondse.

V. en Van D. gingen volgens justitie op 29 augustus naar het huis in Helmond om er in te breken. Die dag stond W. op de uitkijk. In de auto bespraken de mannen dat de meegenomen tiewraps eventueel konden worden gebruikt als de vrouw thuis bleek te zijn.

Zaklamp en tiewraps

Dat bleek het geval. Bij de overval deed V. zich vervolgens voor als medewerker van een energiebedrijf. De vrouw vertrouwde de situatie niet en riep om hulp. De verdachte sloeg de vrouw meerdere keren met een grote zaklamp tegen het hoofd en bond haar zwaargewond met tiewraps aan een tafelpoot. Daarover schrijft de rechtbank:

“Deze zaten zo strak, dat er diepe wonden tot op het bot zijn ontstaan.”

De mannen doorzochten de woning en namen een geldkistje mee waarin een “gouden tientje, een gouden ketting en een chequeboekje” zaten. Het drietal verliet de woning zonder zich verder te bekommeren om de vastgebonden vrouw. Zij werd door twee van haar kinderen later die dag gevonden en overleed later in het ziekenhuis.

‘Tipgevend’ stelletje

Een bevriend stelletje had op een verjaardag tegenover V. gezegd dat er geld te vinden was bij Graveland. Volgens de officier van justitie deden zij dit zodat V. een overval kon plegen. De rechtbank acht niet bewezen dat het ‘tipgevend stelletje’ “anderen bewust aangespoord hebben de woningoverval te plegen”. Zij werden op dat feit vrijgesproken.

Wel gaf een van hen een tip in een andere zaak. Hij vertelde in november vorig jaar aan de 31-jarige W., die bij de andere overval op de uitkijk stond, dat er geld te halen was in een woning in Neerkant. Hij pleegde diezelfde maand daadwerkelijk een inbraak in die woning en haalde 1.000 tot 1.500 euro weg. Zijn straf hiervoor is verwerkt in de 6 jaar celstraf. De tipgever werd veroordeeld tot een celstraf van 90 dagen, waarvan 73 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur.