Recensie

Recensie

Sculpturen als psychoanalyse

Tentoonstelling De Duitse kunstenaar Dennis Feddersen is psychologie gaan studeren. Zijn sculpturen gaan dan ook nu over de mens, een fraaie, maar vergeefse poging om greep te krijgen op zichzelf.

Op de foto lijkt het wel een installatie van Memphis design, de in de jaren tachtig zo geliefde meubels met pasteltinten. Maar stap de galerie van Cokkie Snoei in Rotterdam binnen en dan blijkt de installatie van Dennis Feddersen in het echt heel anders: gruiziger, ruwer, niets geen gedesignde gladheid. Het is een reeks totems op sokkels waarmee de Duitse kunstenaar een nieuwe stap in zijn leven aangeeft: hij is psychologie gaan studeren. Met als consequentie dat zijn sculpturen een soort psychoanalyse zijn. Ze gaan over de mens (dat is hij natuurlijk stiekem zelf), maar dan in stukjes, ontleed, wat eruit ziet als een even fraaie als vergeefse poging om greep te krijgen op zichzelf.

Mooi werd het wel. Het leidde tot een labyrint van vormen op sokkels die met onderlinge paden aan elkaar verbonden zijn – oorzaak en gevolg. Ze zijn van hout, foam, klei. Rond, vierkant of organisch. Deels onaf, omdat gedachten dat ook zijn. Ze waaieren abstract uit als een reeks verbindingen – denk neurologische structuur – of verschuilen zich donker in hoekjes – meer genre Freud.

Een geest waarin steeds Memphispastels opdoemen. Volgens het persbericht is het vooral symbolisch. De zwart-wit gestreepte muur in de voorruimte zou zijn gekozen als ‘herhalende patronen die een gemeenschappelijke draad zijn door de persoonlijkheid heen’. Echt? Eerder lijkt het gewoon een lekker grafisch decor, net als de erg roze muur in de achterruimte: de muurkleur van Amerikaanse gevangenissen die een kalmerend effect zou hebben – de psycholoog die dat verzon moest ontslagen worden.

Zelfs de keramische beelden zijn, ondanks het gladde glazuur, vuilbekkende wezens met schuimvlokken op de lippen. Es, Ich & Überich heet de stapeling van de bekende drie-eenheid wat ordentelijk klinkt, in theorie, maar eruit ziet als een ontplofte inktvis. Zo gemakkelijk laat deze psyche zich niet vangen.