Saipov kwam in 2010 legaal naar de VS

Sayfullo Saipov, de vermeende dader van de terreuraanslag in New York, is een Oezbeekse chauffeur die bekend stond als een harde werker. Hij liet zich inspireren door IS.

Politiefoto uit 2016 van Sayfullo Saipov, verdachte van de terreuraanslag in New York waarbij dinsdag 8 mensen om het leven kwamen.
Politiefoto uit 2016 van Sayfullo Saipov, verdachte van de terreuraanslag in New York waarbij dinsdag 8 mensen om het leven kwamen. Foto St. Charles County Department of Corrections/KMOV / AP

Wie is Sayfullo Saipov, de man die volgens de Amerikaanse autoriteiten dinsdag acht mensen doodreed in New York, bij de bloedigste terreurdaad in de stad sinds de aanslagen van 11 september 2001?

Volgens onderzoekers kwam de 29-jarige man in 2010 legaal naar de Verenigde Staten vanuit Oezbekistan. Hij verbleef in Paterson, New Jersey en zou een rijbewijs hebben uit Florida. In New Jersey huurde hij dinsdag de pickup truck waarmee hij een bloedbad aanrichtte op het fietspad tussen de West Side Highway en de rivier de Hudson, vlak bij het World Trade Center.

Lees ook: Terreuraanslag met voertuig in New York: acht doden

Saipov is chauffeur van beroep. Hij werkte in de staat Ohio na zijn aankomst in de VS. Volgens een bekende uit die tijd was hij „heel kalm” en werkte hij hard, schreef de Cincinnati Enquirer. „Hij ging niet naar feesten of zo. Hij kwam thuis om te rusten en dan vertrok hij weer om aan het werk te gaan.”

De tactieken van Saipov op dinsdag suggereren dat hij zich liet inspireren door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De aanslag met een voertuig is een verkozen tactiek van de groep. Ook de nepwapens in zijn bezit, waarmee Saipov kennelijk wilde uitlokken dat de politie hem zou doodschieten, passen bij moslimterreur.

„Hij kwam thuis om te rusten en dan vertrok hij weer om aan het werk te gaan.”

Saipov, een tengere man met een baard, liet volgens onderzoekers een handgeschreven briefje achter bij het voertuig waarin hij in het Arabisch trouw betuigde aan IS. Ook zou hij ‘Allahu Akbar’ hebben uitgeroepen. Maar als hij wilde sterven, mislukte dat: hij werd door de politie in de buik geschoten en naar een ziekenhuis gebracht. Volgens Amerikaanse media is hij buiten levensgevaar.

Autoriteiten gaan ervan uit dat Saipov, die beschikte over een green card, niet in opdracht van IS handelde, maar zich had laten inspireren door de terreurgroep. Volgens Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, was er „geen bewijs van een breder complot”.

Wel zou Saipov op de radar van de autoriteiten hebben gestaan. Volgens bronnen bij het onderzoek was hij onder de aandacht gekomen bij een eerder onderzoek, meldt The New York Times. Het was onduidelijk of hij toen zelf werd onderzocht, of onder de aandacht was gekomen omdat hij banden had met een verdachte. In oktober 2016 werd hij aangehouden door de politie van de staat Missouri. Toen werd een politiefoto van hem gemaakt.

Saipov wordt door de politie ondervraagd. Zijn woning en zijn auto in New Jersey en zijn telefoon worden onderzocht.