Referendum over ‘sleepwet’ gaat definitief door

Inlichtingendiensten De invoering van de nieuwe wet wordt uitgesteld tot 1 mei. Volgens het ministerie heeft dat niets met het referendum te maken.

Foto Rob Engelaar/ANP

Er komt definitief een referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Dat wordt waarschijnlijk tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden, op 21 maart 2018. Ook wordt de invoering van deze ‘sleepwet’ uitgesteld, tot 1 mei.

Dat heeft minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken deze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Het uitstel heeft volgens het ministerie niets te maken met het referendum.

Uit een steekproef van de Kiesraad blijkt dat ruim 384.000 geldige handtekeningen voor het referendum zijn opgehaald, waar er 300.000 nodig waren. Door het raadgevend karakter is de politiek niet verplicht zich te houden aan de uitslag van het referendum.

De Wiv geeft de AIVD en MIVD meer bevoegdheden. De wet regelt onder meer dat de geheime diensten ongericht op grote schaal informatie als internetverkeer kunnen aftappen. Critici zijn bang dat de diensten massaal gegevens van burgers kunnen onderscheppen en te lang bewaren.

De beoogde invoeringsdatum van 1 januari zal volgens het ministerie niet worden gehaald vanwege vertraging bij het instellen van een nieuwe toetsingscommissie. Deze toezichthouder zal in de toekomst gaan bepalen of de minister terecht groen licht heeft gegeven voor een bepaalde zoekopdracht.

Voorstanders van de sleepwet voerden eerder aan dat de wet op 1 januari in zou gaan en het daarom lastig of onnodig was om er achteraf een referendum over te houden. Ook zouden de extra bevoegdheden voor de inlichtingendiensten niet kunnen wachten.

De afgelopen dagen barstte in de nieuwe coalitie al een discussie los over het referendum. CDA-leider Buma zei zaterdag in de Volkskrant dat het kabinet de uitslag hoe dan ook zou moeten negeren. D66-leider Pechtold noemde dat later „onverstandig”.

Voorkomt de 'sleepwet' aanslagen? Pagina 10-11