De Fabeltjeskrant keert terug op televisie

Het nieuwe kinderprogramma rond Meneer de Uil wordt geen poppenserie, maar digitale animatie, die het uiterlijk van de oorspronkelijke serie zo goed mogelijk nabootst.

"Hallo Meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland?”
"Hallo Meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland?” Robin De Levita/ Rubinstein

De Fabeltjeskrant komt terug op televisie. Producent Robin De Levita werkt samen met Rubinstein Pictures aan nieuwe afleveringen van de beroemde poppenserie voor kinderen. Zij hebben nu 20 seconden beeld en zoeken nog een omroep om het uit te zenden. De nieuwe serie wordt geen poppenserie, maar digitale animatie, die het uiterlijk van de oorspronkelijke serie zo goed mogelijk nabootst. De Levita: „Ik wil de zachtheid van het Dierenbos en het vilt van de poppen behouden.” De Levita wil vijftig afleveringen van zeven minuten maken. Hij begint met een special van een half uur om De Fabeltjeskrant opnieuw te introduceren. De productie kost tussen de 3,5 en 4 miljoen euro.

De beeldbepalende kinderserie was, met onderbrekingen, van 1968 tot 1996 op televisie. Een van de producenten was Loek De Levita, de vader van de huidige producent. De serie, bedacht door scenarist Leen Valkenier, behoort tot de best bekeken kinderseries ooit, met in de jaren zeventig tussen de een en twee miljoen kijkers.

De nieuwe Fabeltjeskrant. Vlnr Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos, Meneer de Raaf, Bor de Wolf. Robin De Levita, Rubinstein

Verteller Meneer de Uil leidde de „beste beeldbuiskinderen” en hun ouders dagelijks door een knus verhaal in het Dierenbos, met personages als Bor de Wolf, kastelein van het Praathuis, de klusjesmannen Ed en Willem Bever, die zelfs nog een hit scoorden met Hup daar is Willem!, de hooghartige Juffrouw Ooievaar, en de zenuwachtige Truus de Mier. De serie grossierde in gevleugelde uitspraken, als „Oogjes dicht en snaveltjes toe”, „Hatsekidee”, „Tuut tuut tuut tuut” en „Zoef zoef” (voorlopers van „druk druk druk”).

Het leeuwendeel van de stemmen werd verzorgd door drie acteurs: Frans van Dusschoten (meneer de Uil, Monfer de Mol, etc.), Ger Smit (Bor de Wolf, Zoef de Haas, etc) en Elsje Scherjon (Juffrouw Ooievaar, Stoffel de Schildpad, etc.). Omdat de serie graag reflecteerde op de actualiteit, kwamen er in de jaren tachtig ook personages uit het ‘Derde Dierenbos’ bij – dieren met een migratieachtergrond als Zaza Zebra en Mister Maraboe. Een van hen, Chico Lama, schopte het zelfs tot bosmeester.

De Fabeltjeskrant was van de publieke omroep (NTS), maar werd in de jaren negentig overgenomen door RTL Telekids. Ed en Willem Bever bouwden een schotelantenne, zodat ze ook RTL 4 konden ontvangen. In 2008 maakten producenten De Levita en Ruud de Graaf nog een musicalversie van de serie.

Hier een aflevering uit de oude serie: