Onrust in Blerick: derde schietpartij in drie maanden

Omdat het de derde schietpartij in Blerick in drie maanden was, leidde het incident tot boosheid onder buurtbewoners.

Politieauto. Beeld ter illustratie.
Politieauto. Beeld ter illustratie. Foto Evert Elzinga/ANP

Bij een schietpartij in het Limburgse Blerick is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de politie, die inmiddels een verdachte heeft aangehouden. Het incident heeft voor onvrede gezorgd in Blerick, waar de afgelopen maanden al meer schietpartijen plaatsvonden. De gemeente Venlo, waar Blerick onder valt, wil dat de politie het verband tussen de schietpartijen gaat onderzoeken.

Het slachtoffer is een 22-jarige man uit Venlo, bevestigt de politie. Volgens Limburgse media gaat het om Ömer Köksal. Hij was, zo schrijft De Limburger, een neefje van Hacibey K., een lid van de beruchte Bende van Venlo.

Een woordvoerder van de politie kan de identiteit van het slachtoffer niet bevestigen, maar zegt dat de regionale media doorgaans goed zijn ingevoerd als het gaat om dergelijke zaken.

Derde schietpartij in drie maanden

Het was de derde schietpartij in amper drie maanden in Blerick. Eind augustus werd de 44-jarige horecaondernemer Kemal Zengin voor zijn woning doodgeschoten. Voor dat misdrijf heeft de politie nog geen verdachte aangehouden.

Op 20 oktober vielen bij een schietpartij in een woning boven een keukenzaak twee gewonden, een 43-jarige man en een 50-jarige man. Zij zijn zelf verdachten in de zaak en zitten nog altijd vast. Uit politieonderzoek bleek dat beide incidenten met drugshandel te maken hadden.

Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de schietincidenten, zegt de woordvoerder van de politie:

“Er is geen sprake van een vete tussen criminelen zoals in Amsterdam. Althans, die conclusie hebben we nog niet kunnen trekken. Misschien komen er uit het onderzoek naar de schietpartij van vandaag wel aanwijzingen in die richting, maar dat moeten we afwachten.”

‘Begint toch wel op te vallen’

Burgemeester Scholte van Venlo vindt echter dat het geen toeval kan zijn dat Blerick in korte tijd het toneel is geweest van meerdere gewelddadige misdrijven. “Het begint nu toch wel erg op te vallen”, zegt de woordvoerder van de burgemeester. Scholte wil dat de politie het verband tussen de zaken actief gaat onderzoeken.

De locaties van de schietincidenten:

Buurtbewoners hebben genoeg van de reeks schietpartijen. Alledrie de misdrijven speelden zich af in Vastenavondkamp, een probleemwijk die al langer extra aandacht krijgt van de gemeente.

Zo’n dertig mensen uit de wijk trokken woensdagavond in een protestmars naar het gemeentehuis in Venlo. Burgemeester Scholte belooft dat er de komende dagen extra agenten op straat lopen in Blerick. “Het is de bedoeling dat er ook structureel meer politie zichtbaar blijft”, zegt zijn woordvoerder.

Ongeregeldheden bij flat

Een aantal personen wordt nog gezocht door de politie. Woensdagmiddag kwam tot ongeregeldheden tussen de ME en een groep van ongeveer honderd mensen. Die hadden zich verzameld bij een flat in Blerick waar een aantal verdachten zich zouden ophouden. De Limburger meldt dat de boze menigte eiste dat de verdachten naar buiten zouden komen.

Na een inval van een arrestatieteam bleek er echter niemand in het appartement te zitten. De groep richtte zijn woede daarna op de ME. De agenten moesten volgens De Limburger hun wapenstokken gebruiken om de menigte in bedwang te houden. Hoe omvangrijk de ongeregeldheden waren en of er mensen zijn aangehouden, kon de politie woensdagavond niet zeggen. Inmiddels is het weer rustiger in Blerick, zegt de woordvoerder van burgemeester Scholte.

Groepen hadden ruzie

Getuigen vertellen dat bij de schietpartij woensdagmiddag meerdere mensen betrokken waren. Het leek te gaan om groepen die ruzie met elkaar hadden, zegt de politiewoordvoerder. Het incident begon volgens de politie op de Diependijkstraat in het noorden van Blerick. Het slachtoffer lag op een rotonde zo’n tweehonderd meter verderop. De politie vermoedt dat de aangehouden persoon, een 21-jarige man uit Tegelen, een van de betrokkenen was, maar hij hoeft niet per se de dader te zijn.

De rotonde waar het 22-jarige slachtoffer is aangetroffen.

Na de schietpartij, die rond half twee ‘s middags plaatsvond, deden forensische medewerkers van de politie enkele uren sporenonderzoek. Zij kregen daarbij ondersteuning van een politiehelikopter.