Oud-Ajacied Yakubu overleden (35)

Abubakari Yakubu kwam op zeventienjarige leeftijd naar Amsterdam en won twee landstitels in dienst van Ajax.

Abubakari Yakubu (links) in duel met NAC-voetballer Kevin Bobson, op een foto uit 2003.
Abubakari Yakubu (links) in duel met NAC-voetballer Kevin Bobson, op een foto uit 2003. Foto Olaf Kraak/ANP

Voormalig Ajax-middenvelder Abubakari Yakubu is dinsdag op 35-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Ghanese voetbalbond woensdagmorgen via een tweet bekend. Volgens Ghanese nieuwssites was Yakubu ziek en lag hij in een ziekenhuis in zijn woonplaats Tema. Waaraan de oud-voetballer precies is overleden is niet duidelijk.

Twitter avatar ghanafaofficial Ghana FA 🇬🇭 (GFA) We’re sad to hear the death of former Ghana, Ajax & Vitesse midfielder Abubakari Yakubu, our thoughts are with his… https://t.co/knfeyxAJ1U

Yakubu begon zijn loopbaan bij het Ghanese Great Mariners, maar maakte op zeventienjarige leeftijd de overstap naar Ajax. Hij speelde vijf seizoenen in de hoofdstad, waarin hij tot iets meer dan zestig officiële duels kwam. In 2002 won Yakubu met Ajax de landstitel en de beker. Twee jaar later werd hij opnieuw landskampioen.

In zijn periode bij de Amsterdammers viel Yakubu op door zijn ongepolijste spel. Toenmalig sportverslaggever Koen Greven schreef:

“In zijn tienerjaren voetbalde hij in de Ghanese havenstad Tema met stoffen ballen op stoffige zandvlakten. Daar groeide Yakubu op als bikkelharde en agressieve voetballer. In de jeugdopleiding van Ajax werd hij vooral tactisch geschoold.”

Speler van het jaar

Een echte doorbraak bleef echter uit en in de zomer van 2004 werd de Ghanees verhuurd aan Vitesse. In Arnhem maakte Yakubu een goede start. Hij speelde in zijn eerste seizoen maar liefst 31 wedstrijden en werd door de fans uitgeroepen tot Vitesse-voetballer van het jaar. Het leverde hem een contract voor meerdere jaren op.

In de jaren nadien kwam Yakubu steeds minder aan spelen toe en in het voorjaar van 2009 maakte Vitesse bekend het contract van de middenvelder te ontbinden. Een laatste poging zijn loopbaan voort te zetten strandde: na een proefperiode bij de toenmalige Duitse tweedeklasser TSV 1860 München kreeg Yakubu geen contract.

Tijdens zijn tienjarige loopbaan speelde Abubakari Yakubu zestien keer in het shirt van Ghana. Hij maakte deel uit van de selectie toen de Ghanese nationale ploeg in 2006 voor het eerst deelnam aan het WK voetbal. Speeltijd kreeg hij tijdens dat toernooi niet.