Oproep nieuwe coalitie

‘Regering Sint-Maarten moet aftreden’

De regering van premier William Marlin van Sint-Maarten moet woensdag haar ontslag indienen en plaatsmaken voor de nieuwe meerderheidscoalitie in het parlement. Zo niet, dan zal deze nieuwe meerderheid van acht van de vijftien Statenleden moties van wantrouwen indienen om de regering-Marlin tot aftreden te dwingen.

Dat heeft parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Williams dinsdagavond in een toespraak op Facebook bekendgemaakt. Wescot-Williams’ Democratic Party (twee zetels) is zondag uit de regering gestapt en heeft een nieuwe meerderheid gevormd met oppositiepartij UP (vijf zetels) en het parlementslid Chanel Brownbill van de partij Sint-Maarten United.

Breekpunt was de weigering van de regering-Marlin om de Nederlandse voorwaarden voor financiering van de wederopbouw na orkaan Irma te accepteren. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) houdt vast aan een Integriteitskamer tegen corruptie en meer grensbewaking met Nederlandse marechaussees. De regering-Marlin ging maandag alsnog akkoord – voor het verstrijken van het Nederlandse ultimatum dinsdag – maar volgens Knops is het nog onduidelijk of Sint-Maarten de voorwaarden „ondubbelzinnig onderschrijft”.

De regering van Marlin kan woensdag ook het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. In dat geval kan het ‘demissionaire’ kabinet nog lange tijd aanblijven. Wescot-Williams riep alle parlementsleden en de bevolking op om dat scenario te voorkomen.