Ook Senaatsvoorzitter Australië vertrekt om dubbele nationaliteit

De Tasmaanse senator Stephen Parry bleek de Britse nationaliteit te hebben. Het is de achtste politicus die recent in de problemen is gekomen vanwege een dubbele nationaliteit.

Senaatsvoorzitter Stephen Parry heeft zijn functie neergelegd vanwege zijn dubbele nationaliteit.
Senaatsvoorzitter Stephen Parry heeft zijn functie neergelegd vanwege zijn dubbele nationaliteit. Foto Raul Martinez/EPA

De Senaatsvoorzitter van Australië is dinsdag opgestapt nadat bleek dat hij ook de Britse nationaliteit heeft. Het is de achtste politicus die in opspraak is geraakt vanwege het hebben van een dubbele nationaliteit.

Senator Stephen Parry uit Tasmanië zegt dat Britse autoriteiten hebben bevestigd hij de nationaliteit van zijn Britse vader heeft overgenomen. Volgens Parry is zijn vertrek “onverwacht” en “snel gelopen”, schrijft The Sydney Morning Herald. Parry is een partijgenoot van premier Malcolm Turnbull.

Een 126 jaar oud grondwetsartikel van de voormalige Britse kolonie verbiedt mensen met een dubbele nationaliteit om zitting te nemen in het parlement. Afgelopen vrijdag besloot het Hooggerechtshof van Australië al dat in totaal zeven politici, onder wie de vicepremier, daarom niet verkozen hadden mogen worden.

Vertrek vicepremier

Meerdere politici hebben inmiddels voorgesteld om de nationaliteiten van alle Australische parlementsleden na te gaan. Daarmee hopen ze de politieke crisis achter zich te laten.

Lees ook: Vicepremier Australië moet weg om dubbele nationaliteit

Door het vertrek van vicepremier Barnaby Joyce verloor de regering van premier Turnbull haar krappe meerderheid in het parlement. Joyce zei zelf niet te hebben geweten dat hij ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit had. De premier liet weten dat het “overheidswerk gewoon door blijft gaan” en zei steun te zullen zoeken van onafhankelijke parlementariërs.