Opinie

Nieuws

Volgens Frits Barend, goede vriend van wijlen André Hazes en Johan Cruijff, is nieuws pas nieuws als Frits Barend een duit in het zakje heeft gedaan, ook als er helemaal geen duit is om in een zakje te doen. Soms pakt dat weleens goed uit. Zo waren Frits Barend en ik heel tevreden over de documentaire over het Nederlandse Rode Kruis in oorlogstijd, waarin Frits Barend maandagavond zinnige dingen zei, maar nog geen etmaal later haalde hij zichzelf al weer in met vintage Frits Barend-nieuws.

Iets met rook en vuur, hij was inmiddels ter plekke om te constateren dat het zaakje stonk en het zou zomaar kunnen dat hij binnenkort kreeg ingefluisterd wie het allemaal had aangestoken. Of niet.

Frits zat bij Radio 1 met een mening in zijn maag over het gesprek dat Jeroen Pauw in zijn talkshow had met de vermeende verkrachter van Jelle Brandt Corstius en diens advocaat. Frits Barend had daar „een vies gevoel” aan overgehouden, vooral omdat de mogelijke verkrachting had plaatsgevonden in de veilige omgeving rondom zijn talkshow Barend & Van Dorp in 2002. Frits, en collega Henk van Dorp ook, hadden zich, zei Frits, altijd enorm ingespannen om vrouwvriendelijk te werk te gaan.

„Vrouwen boden we na de uitzending taxi’s aan of brachten we zelf thuis. Aan jongens dachten we nooit. Dat is naïef geweest.”

Tot zover prima, alle begrip dat Frits zich „ontzettend klote” over van alles voelde, maar Frits zou Frits niet zijn als hij niet met een stukje suspense was gekomen.

Frits kondigde aan dat hij iemand ging spreken die mogelijk ‘iets’ vergelijkbaars had meegemaakt met de vermeende verkrachter. Niet dat Frits verwachtte dat er iets uit dat gesprek zou komen – „Het kan net zo goed niets zijn” – maar het was toch maar even gezegd.

Een beetje journalist komt met nieuws naar buiten nadat hij heeft gesproken met ‘iemand die mogelijk iets over de mogelijke verkrachting van Jelle Brandt Corstius wil vertellen’.

Frits niet.

Die vindt het bij voorbaat voor iedereen interessant dat hij via via is benaderd door ‘iemand die hem mogelijk iets wil vertellen over de mogelijke verkrachting van Jelle Brandt Corstius’.

Nog bijzonderder was het dat het NOS Radio 1 Journaal het nieuws vond dat Frits Barend naar buiten bracht dat hij voornemens was om met ‘iemand die hem mogelijk iets over de mogelijke verkrachting van Jelle Brandt Corstius wil vertellen’ te gaan praten.

Dat gesprek is inmiddels waarschijnlijk achter de rug. Wat er met wie is besproken is niet bekend. Ik denk dat Frits Barend daar binnenkort niets over kan zeggen en dat dat nieuws is.

heeft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.