Luchtvaart

Annuleringen raken Ryanair niet

Ryanair merkt financieel weinig van de geschrapte vluchten in september en oktober. Uit de halfjaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij blijkt dat de winst en omzet opnieuw zijn toegenomen. Het omboeken van vluchten en de terugbetalingen aan klanten kostte de vliegtuigmaatschappij 25 miljoen euro.

Ten opzichte van het tweede halfjaar van 2016 steeg de winst van het bedrijf met 11 procent – de luchtvaartmaatschappij werkt met een gebroken boekjaar – naar 1,3 miljard euro. De omzet van het bedrijf groeide met 7 procent, tot 4,4 miljard euro.

Roosterproblemen, stakingen van luchtverkeersleiders en slecht weer hebben sinds september geleid tot veel annuleringen. In totaal werden 700.000 passagiers getroffen door de problemen bij Ryanair.

Het merendeel van de annuleringen komt doordat te veel piloten tegelijkertijd vakantie opnamen.

Dezelfde problemen hebben tot gevolg dat Ryanair tot en met maart slechts 375 van de 400 vliegtuigen kan gebruiken. Vanaf april zullen nog 10 van de 445 vliegtuigen aan de grond blijven. De aankoop van 45 nieuwe vliegtuigen heeft Ryanair al meegerekend.

Het bedrijf zegt meer piloten en roostermakers te hebben aangenomen om de problemen in de toekomst in te dammen. (NRC)