Reportage

‘Justitie gebruikte criminele burgerinfiltrant bij heroïnevangst’

Drugssmokkel Een bedreigde crimineel die de politie hielp bij het onderscheppen van 1.100 kilo heroïne stelt nu dat opsporingsregels zijn overtreden.

De onderschepte 1.100 kilo heroïne (straatwaarde ruim 60 miljoen euro). Foto Politie
De onderschepte 1.100 kilo heroïne (straatwaarde ruim 60 miljoen euro). Foto Politie

Een criminele informant die de Belgische en Nederlandse politie heeft geholpen bij het onderscheppen van een recordvangst heroïne in februari van dit jaar is zelf betrokken geweest bij de organisatie van dat transport. Dat blijkt uit het dossier van de strafzaak RidleyPark dat is ingezien door NRC.

Donderdag komt tijdens een tussentijdse behandeling van de strafzaak bij de Rotterdamse rechtbank aan de orde of de informant en de recherche de regels hebben overtreden omdat hij zelf betrokken was bij de zaak waarover hij informatie verstrekte. Dan is er sprake van infiltratie door een criminele burger. Als de rechtbank vaststelt dat dat zo is, kan dat grote gevolgen hebben voor de strafzaak: de inzet van een criminele burgerinfilrant is alleen onder zeer bijzondere omstandigheden toegestaan.

De politie werkt regelmatig samen met tipgevers uit het criminele milieu. Daarvoor gelden strenge regels. Geregistreerde informanten mogen zelf niet betrokken zijn bij strafbare feiten. Maar in de praktijk blijkt dat criminelen zich niet aan de regels houden en informatie aan de recherche geven om bijvoorbeeld rivalen uit het criminele milieu uit te schakelen.

Uit de verklaringen van de informant, een in Turkije geboren man die in Rotterdam woont, kan worden afgeleid dat hij de Belgische en Nederlandse politie maandenlang op de hoogte heeft gehouden van zijn rol bij het transport van 1.100 kilo heroïne (straatwaarde ruim 60 miljoen euro). Hij zou de heroïne verstopt hebben in twee Iraanse bakovens, zo blijkt uit het dossier. De informant zou ook betrokken zijn geweest bij het transport van de zending heroïne vanuit Iran, via Antwerpen naar Heijen, een Limburgs dorp tussen Nijmegen en Venlo.

De man zou de heroïne verstopt hebben in twee Iraanse bakovens

De Nederlandse en de Belgische recherche hebben bevestigd dat er contact is geweest met de informant. Een voorstel van de Nederlandse recherche om hem als beschermde getuige op te voeren in de strafzaak is door de informant zelf afgewezen. De recherche heeft het voorstel ingetrokken toen bleek wat zijn rol precies is geweest.

Criminele burgerinfiltratie

De Belgische autoriteiten hebben laten weten dat er geen sprake kan zijn van criminele burgerinfiltratie. „Burgerinfiltratie is immers verboden in de Belgische wetgeving”, staat in een mail van het Belgische federaal parket aan het Nederlandse OM.

De informant stelt dat een vriend aanwezig is geweest bij diverse ontmoetingen met de Belgische en Nederlandse recherche. De naam van die vriend is niet bekend maar de informant heeft aangekondigd dat hij hem in zijn strafzaak wil oproepen als getuige.

Volgens Erik Thomas, een van de advocaten van de informant is nog onduidelijk wat de Belgische recherche precies wist en in hoeverre de Nederlandse recherche daarvan op de hoogte is geweest.

Ernstig bedreigd

De familie van de informant is dit voorjaar ernstig bedreigd. Dat heeft te maken met een ander drugstransport waarbij de informant vermoedelijk betrokken is geweest. Het gaat om een partij van 1.300 kilo cocaïne die in januari van dit jaar Nederland is binnengesmokkeld. Het strafdossier bevat informatie waaruit kan worden afgeleid dat de informant de partij cocaïne heeft gestolen. Het gaat om veel geld: de straatwaarde van de cocaïne bedraagt ruim 50 miljoen euro.

Het vermoeden bestaat dat de informant zijn medeverdachten van de heroïnesmokkel heeft verraden om ze uit te schakelen. Zo zou zijn rol bij de diefstal van de cocaïne mogelijk verhuld blijven. Uiteindelijk is dit aan het licht gekomen omdat bij doorzoeking van het kantoor van de informant, die een transportbedrijf runde in Rotterdam, vervalste stukken zijn gevonden. Het gaat onder andere om vals opgemaakte brieven van transportbedrijven en de Belgische politie.