Heijmans lijkt problemen op te lossen

Bouwconcern Heijmans wikkelt de problemen rondom een aantal moeizame infrastructuurprojecten één voor één af.

Een geluidswal in Polen, gebouwd door Heijmans.
Een geluidswal in Polen, gebouwd door Heijmans. Foto Heijmans

Het afwikkelen van probleemprojecten lijkt Heijmans te lukken. Het gaat – langzaam aan – beter met het bouwbedrijf uit Rosmalen, blijkt uit de trading update die het bedrijf woensdag publiceerde. De omzet bij de afdelingen huizenbouw en infrastructuur stijgt en over het geheel is de omzet vergelijkbaar met vorig jaar. De orderportefeuille is „op goed niveau”.

Concrete cijfers zijn niet bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter Ton Hillen schreef gematigd positief in het bericht: „Ik ben tevreden over het feit dat we ruim binnen de gestelde financiële kaders opereren.”

Probleemprojecten

Vorig jaar kwam Heijmans (omzet 1,9 miljard omzet, 4.500 werknemers) in grote financiële problemen door een aantal moeizame infrastructuurprojecten. De aanleg van de N23 door West-Friesland kwam door een conflict stil te liggen, er was gedoe over de Wilhelminasluis bij Zaandam en de bouw van het nieuwe RIVM-gebouw werd vertraagd omdat het ontwerp niet voldeed.

De bouwer wikkelt deze heikele kwesties nu één voor één af. De ruzie over de N23 is bijgelegd en de weg is bijna af. In de arbitragezaak over de Wilhelminasluis is er net een vonnis. En over het RIVM-gebouw, de grootste strop, meldt Heijmans in de update dat het zijn aandeel van 37,5 procent in het consortium overdraagt aan bouwpartner Strukton.

Lees ook: Heijmans beslecht conflict N23 Westfrisiaweg

Hoeveel dit lastige project het bedrijf uiteindelijk gaat kosten, is onduidelijk. Vorig jaar nam Heijmans een voorziening van 10 miljoen ervoor. Volgens de update komt het definitieve bedrag „ruim binnen de bandbreedte uit die is vermeld in het jaarverslag 2016.” Die bandbreedte was nog eens maximaal tien miljoen verlies erbij, of vijf miljoen eraf, als het meeviel.

Heijmans lijkt de financiën in ieder geval onder controle te krijgen. Als gevolg van het herstel kan Heijmans z’n kredietfaciliteiten vervroegd terugbrengen van 176 miljoen euro naar 156 miljoen euro, schrijft het.