Filmoverzicht: Gedetailleerde animatie en lichtvoetige ernst

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Your Name’, ‘Jupiter’s Moon’ en ‘The Snowman’.

 • ●●●●

  Your Name: Animatie

  ‘Maak me alsjeblieft een knappe jongen in Tokio in mijn volgende leven”, schreeuwt het verveelde plattelandsmeisje Mitsuha wanhopig uit. Zij roept dit als het net is gaan schemeren in haar door heuvels omgeven dorp dat rond een meer is gebouwd. Vlak voor de uitroep heeft haar juf uitgelegd dat deze avondschemering iets magisch is. De schemering ligt namelijk op de grens tussen dag en nacht, waardoor er altijd iets vreemds kan gebeuren. Dus komt de wens van Mitsuha prompt uit: zij wordt soms wakker in het lichaam van de Tokiose Taki en vice versa. Beiden voelen aan dat er iets niet klopt maar weten niet precies wat er gebeurt.

  Your Name koppelt een fraaie, bijzonder gedetailleerde animatie – vooral van de natuur en de stad – aan een ingenieus, gelaagd verhaal. Lees de recensie: Via de bodyswap van twee pubers praten over Fukushima en de voortschrijdende tijd

  Regie: Makoto Shinkai. In: 37 bioscopen

 • ●●●●

  Jupiter’s Moon (Jupiter holdja): Drama

  Films over mensen op de vlucht zijn de afgelopen jaren begrijpelijkerwijs vooral realistisch van toon en stijl. Hoe kun je schoonheid of het fantastische toelaten in verhalen die zo ernstig zijn, en eigenlijk geen escapisme verdragen? Film- en theaterregisseur Kornél Mundruczó (White God) weet echter als geen ander dat je soms de zwaartekracht moet tarten. Hij bewees het weer in zijn voorstelling Imitation of Life, vorige week nog te zien op het Spring in Autumn-festival in Utrecht, een fenomenale mix van theatrale en filmische interventies in een verhaal over de discriminatie van Roma in zijn thuisland Hongarije. En die omkering van waarden en werkelijkheden zet hij voort in Jupiter’s Moon, een bovennatuurlijke thriller annex vluchtelingendrama over de jonge Syrische Aryan die de grens tussen Servië en Hongarije probeert over te steken, getuige is van een terroristische aanslag en ontdekt dat hij superheldenkrachten heeft. Lees de recensie: Vluchteling én superheld

  Regie: Kornél Mundruczó. Met: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi. In: 16 bioscopen

 • ●●●●

  Un beau soleil intérieur: Romantische komedie

  Un beau soleil intérieur is een tamelijk geniale film. Hij lijkt steeds iets te zijn wat hij uiteindelijk niet is. Romantische komedie. Satire op het Franse slaapkamerdrama. Zoektocht naar de verwarring van vrouwelijke seksualiteit. Een ode aan de blos op de wangen van hoofdrolspeelster Juliette Binoche. En natuurlijk is de nieuwe film van Claire Denis (Beau travail, White Material, 35 Shots of Rum) dat allemaal. Tegelijkertijd. We weten uit haar veelzijdige oeuvre al lang dat ze niet genrevast is. Maar zoveel lichtvoetige ernst als in Un beau soleil intérieur spreidt ze niet vaak tentoon. Lees de recensie: Wat is dat nou precies, de ware?

  Regie: Claire Denis. Met: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Gérard Depardieu. In: 19 bioscopen

 • ●●●●

  The Foreigner: Actie

  Zijn Engels houdt nog steeds niet over maar zijn acteerwerk is uitstekend: martial-arts-superster Jackie Chan speelt een serieuze rol in The Foreigner en dat gaat hem heel goed af. Hij praat niet veel, maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Chan is Quan Ngoc Minh, een in Londen wonende immigrant. Als zijn dochter omkomt bij een bomaanslag, gaat hij achter de daders aan. Zijn verleden als commando komt daarbij zeer van pas. Omdat de bommenleggers tot een splintergroep van de IRA behoren, trekt hij naar Ierland waar hij van vicepremier Liam Hennessy (Pierce Brosnan) informatie wil krijgen over de aanslag. Lees de recensie: Een serieuze rol gaat Jackie Chan goed af

  Regie: Martin Campbell. Met: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Orla Brady, Charlie Murphy. In: 64 bioscopen

 • ●●●●●

  Le Fidèle: Misdaad

  Met een wapen in de hand en een angstaanjagend masker op, stelt hij een doodsbange bankbediende gerust: „Trek het je niet aan.” Om vervolgens met zijn vrienden hardhandig de kluis leeg te halen. De rol van crimineel met een hart lijkt Matthias Schoenaerts op het lijf geschreven. Het is de vierde samenwerking tussen de acteur en regisseur Michaël R. Roskam (Rundskop). Ondanks enkele mooi gefilmde overvalscènes, voelt Le Fidèle meer als verhaal over tragische liefde dan een gangsterfilm. Lees de recensie: De crimineel en de thrillseeker

  Regie: Michaël R. Roskam. Met: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Éric De Staercke. In: 27 bioscopen

 • ●●●●●

  Oude Liefde: Romantische komedie

  Ze roest niet. Oude liefde. Maar sommige liefdes zijn in de loop der tijd toch zo verweerd en verteerd dat je je moet afvragen of ze nog wel op te poetsen zijn. Dat is in het kort de inzet van Oude liefde, over twee exen die elkaar sinds de hippietijd niet meer hebben gezien, en bij de dood van hun zoon worden geconfronteerd met de vraag wat ze nog met elkaar gemeen hebben. Hun beroepen zijn symbolisch: zij is vroedvrouw; hij vermaalt gebak, snoep en andere zoetigheden tot veevoer. Lees de recensie: Een restje chemie en een hoop ressentiment

  Regie: Nicole van Kilsdonk. Met: Beppie Melissen, Gene Bervoets. In: 26 bioscopen

 • ●●●●●

  What Happened To Monday: Sciencefiction

  De slordige afwerking van sciencefictionfilm What happened to Monday heeft storende onwaarschijnlijkheden tot gevolg. Lees de recensie: Intrigerend idee, slordig uitgewerkt

  Regie: Tommy Wirkola. Met: Noomi Rapace, Willem Dafoe,. In: 31 bioscopen.

 • ●●●●

  The Snowman: Thriller

  De voortekenen waren, zacht gezegd, niet goed. The Snowman, een verfilming van een boek van de misdaadroman van de Noorse thrillerauteur Jo Nesbo, kreeg ervan langs van recensenten in de landen waar de film eerder uitkwam dan in Nederland. Bioscoopbezoekers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lieten het behoorlijk afweten. Zeer ongebruikelijk is dat zelfs regisseur Tomas Alfredson – bekend van Let the Right One In en Tinker Taylor Soldier Spy - publiekelijk afstand nam van zijn film. Lees de recensie: Fassbender kan deze ‘Scandi-thriller’ niet redden

  Regie: Tomas Alfredson. Met: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer. In: 72 bioscopen