FBI onderzoekt tweede persoon voor aanslag New York

De autoriteiten onderzoeken een landgenoot van de dader, Sayfullo Saipov. Die wordt inmiddels formeel verdacht van terrorisme.

De politie voert de auto af die bij de aanslag werd gebruikt.
De politie voert de auto af die bij de aanslag werd gebruikt. Foto Andrew Kelly/Reuters

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken een tweede Oezbeek in verband met de aanslag in New York van dinsdag. De FBI vraagt om meer informatie omtrent Mukhammadzoir Kadirov, die zij reeds gevonden hebben. Op welke manier de man van 32 mogelijk bij de aanslag betrokken is, is nog onbekend. Bij de aanslag vielen acht doden en raakten twaalf mensen gewond.

Mukhammadzoir Kadirov. Foto FBI

De aanslag van dinsdag was vermoedelijk het werk van de 29-jarige Oezbeek Sayfullo Saipov. Nadat hij met zijn auto opzettelijk voetgangers en fietsers op een fietspad had aangereden, werd hij door de politie neergeschoten en aangehouden. De politie meldde kort na de aanslag geen andere verdachten in beeld te hebben.

De FBI verspreidde woensdag een foto en opsporingsposter van Kadirov. Daarin werd niet vermeld waarom de dienst naar hem op zoek was. Ook is onbekend of de man mogelijk banden heeft met een terreurbeweging als Islamitische Staat. Later woensdagmiddag lokale tijd gaf de FBI aan de man gevonden te hebben, maar nog op zoek te zijn naar verdere informatie.

Sayfullo Saipov werd woensdag formeel in staat van beschuldiging gesteld, en wordt verdacht van terrorisme. De politie gaat ervan uit dat hij voor zijn aanslag geïnspireerd was door Islamitische Staat. De terreurbeweging heeft aanhangers eerder opgeroepen voertuigen te gebruiken om aanslagen te plegen, en eiste vergelijkbare daden in Berlijn en Nice op. Op de telefoon van de verdachte werd IS-propaganda gevonden.

Tijdens de voorgeleiding van Saipov maakte de FBI meer details bekend over de plannen van de verdachte Oezbeek. Volgens de federale opsporingsdienst had Saipov al een jaar plannen voor een aanslag en begon hij twee maanden geleden met de concrete voorbereiding. Hij huurde een truck om te oefenen met sturen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Daarom koos hij ook zeer bewust Halloween als datum.

Nadat Saipov was opgepakt en in het ziekenhuis lag omdat hij door de politie in zijn buik was geschoten, verzocht hij om een vlag van IS in zijn kamer op te mogen hangen. Daarbij zei hij zich “goed te voelen” over wat hij had gedaan.