Even prikken en Feyenoord valt om

Champions League Kwetsbaar Feyenoord verliest met 3-1 van Sjachtar Donetsk en blijft zonder punten. Maar: de derde plaats is nog mogelijk.

V.l.n.r.: Feyenoord-spelers Tonny Vilhena, Ridgeciano Haps en Jean-Paul Boëtius nadat Sjachtar Donetsk 2-1 heeft gemaakt. Het duel eindigde in 3-1.
V.l.n.r.: Feyenoord-spelers Tonny Vilhena, Ridgeciano Haps en Jean-Paul Boëtius nadat Sjachtar Donetsk 2-1 heeft gemaakt. Het duel eindigde in 3-1. Foto HENK JAN DIJKS/ANP

Ieder moment dreigt instortingsgevaar, zo kwetsbaar, zonder zekerheden, zonder stevig bouwwerk. Als Sjachtar Donetsk even prikt in de Oekraïense kou, gaat Feyenoord neer.

Het is turbovoetbal tegenover wandelvoetbal, een ploeg met automatismen tegenover een elftal vol haperingen. Het is razendsnel handelen tegenover eindeloos draaien en keren – en dan maar weer eens een balletje breed of terug.

De 3-1 nederlaag van Feyenoord woensdagavond bij Sjachtar Donetsk onderstreept andermaal de wankele staat van de Nederlandse landskampioen, zoverre dat nog bevestigd diende te worden.

Vier wedstrijden gespeeld in poule F van de Champions League, en nog altijd is Feyenoord zonder een punt. Ze zijn nu officieel uitgeschakeld voor een vervolg in de Champions League. Vreemd genoeg is een derde plaats in de groep en daarmee plaatsing voor de Europa League nog mogelijk doordat Napoli woensdag verloor van Manchester City en op drie punten blijft steken – al is er veel verbeeldingskracht voor nodig om dit Feyenoord derde te zien worden in deze groep.

Pijn aan de ogen

Het is zo wisselend, dit Feyenoord. Soms best aardig, maar bij periodes doet het pijn aan de ogen. Zie Jean-Paul Boëtius ten onder gaan in dit Europese treffen tegen een geslepen, gerenommeerde ploeg. 23 jaar is hij. Vijf jaar geleden was hij het nieuwe supertalent, 28 oktober 2012 debuteerde hij als basisspeler tegen Ajax. Hij dribbelde, scoorde, verwonderde.

In de stagnatie – of beter, terugval – van zo’n jongen schuilt de Nederlandse voetbalcrisis. Te licht, te slap, te weinig overtuiging, te veel junior, te weinig man geworden. Nooit is er een killer in hem opgestaan – ja misschien op goede dagen tegen pak ’m beet Excelsior.

Lees hier een portret van Shakhtar Donetsk, een club die sinds de oorlog in Oekraïne ontheemd is geraakt: Al drie jaar een ontheemde club

Even was er een lichtpuntje in donkere tijden, vroeg in de donkere voetbalavond in Charkov in het noordoosten van Oekraïne, waar het ontheemde Sjachtar zijn thuiswedstrijden afwerkt door het conflict in en rond Donetsk. Een voorsprong, zowaar. Iets van hernieuwd elan leek even zichtbaar, die eerste twaalf minuten.

Uitstekende goal. Goed sleep- en sleurwerk van spits Nicolai Jørgensen rond de middenlijn, tussen twee man wurmt hij zich uit de Oekraiënse tango, geeft de bal mee op rechts op Steven Berghuis, die vervolgens een prima voorzet aflevert op de doorgelopen Deen, die de 0-1 binnen knikt.

Splijtende aanval

Maar wat daarna gebeurt, staat symbool voor het Feyenoord van najaar 2017.

Zo ongeveer binnen de minuut maakt Sjachtar gelijk. Een splijtende aanval door het defensieve hart, Taison zet het mes erin, Bart Nieuwkoop bibbert, en na een aantal pogingen maakt uiteindelijk Ferreyra het af.

Het geschutter zet door in die spectaculaire minuten, als Sjachtar de orde gelijk weer lijkt te willen herstellen. Het is Sofyan Amrabat die zich geen raad weet, zo met de bal in bezit en onder druk, centraal op het veld en kort voor de defensie. Hij levert o zo makkelijk in bij Marlos, net zoals hij dat anderhalve week terug tegen Ajax deed. Toen dodelijk balverlies. Nu ook. Marlos haalt uit, keeper Brad Jones is niet meer wat hij geweest is en tast mis bij het houdbare schot: 2-1.

Lees ook: Veertig Feyenoordfans in Oekraïne aangehouden

Het zijn basisregels in het voetbal. Loop mee met je man. Verdedig niet uit door het midden, en helemaal niet als het druk en chaotisch is. Zoek de zijkanten, en als het echt niet anders kan: ram de bal hard weg. Het zijn dit soort fundamentele zaken die fout gaan bij Feyenoord.

Het verval werd vorige week in het AD vergeleken met het PSV van vorig seizoen. Toen ook titelverdediger, begon het seizoen goed, totdat blessures, gemiste kansen, verprutste strafschoppen en nederlagen in de Champions League zorgden voor dalend zelfvertrouwen en een neergaande lijn in de resultaten. Je ziet het nu ook bij Feyenoord gebeuren.

Feyenoords kwartiertje

In de tweede helft zet Feyenoord aan, maar het blijft bij een kwartiertje – zoals de oplevingen de afgelopen weken zo vaak bij een kwartiertje bleven. De 3-1 van Sjachtar is schitterend, combinatievoetbal op hogesnelheidsniveau, tik-tak-tik-tak, diagonaal stiftje van opnieuw Marlos. Goal. Wedstrijd gespeeld.

Dit Champions League-avontuur loopt zo langzamerhand uit op een zondvloed, als klein eendje wordt Feyenoord in deze poule F weggespoeld door de nieuwe Europese elite. Nul punten dus, drie doelpunten gemaakt, twaalf tegen.

De prik is uit de cola, dit is niet meer het Feyenoord van Dirk Kuijt, Eljero Elia en Rick Karsdorp. Sneeuw kwam laat op de avond neer in het Metalist-stadion, Feyenoord daalde verder af. Ver weg van de woelige meimaand.