Eilandbewoners

N-Zeeland denkt aan opvang voor klimaatvluchtelingen

Nieuw-Zeeland overweegt een experiment met speciale verblijfsvergunningen voor klimaatvluchtelingen. Dat zei minister van Klimaatverandering, James Shaw, dinsdag tegen Radio New Zealand. Het visum is speciaal bedoeld voor inwoners van de eilanden in de Grote Oceaan.

In de afgelopen jaren sprak de immigratiedienst zich uit over het lot van meerdere klimaatvluchtelingen. Zo kregen twee families afkomstig van het eilandstaatje Tuvalu recentelijk geen asiel. De gezinnen waren al geruime tijd bezig met een asielaanvraag. Op humanitaire gronden probeerden zij in aanmerking te komen voor asiel. Zo zeiden ze onder meer bezorgd te zijn over schoon drinkwater.

Ioane Teitiota, inwoner van het eiland Kiribati, probeerde in 2013 als eerste officieel erkende klimaatvluchteling asiel te krijgen in Nieuw-Zeeland. Het eiland Kiribati dreigt namelijk onder water te verdwijnen. Het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland vond zijn verhaal niet overtuigend, Teitiota moest met zijn gezin het land verlaten.

Met het nieuwe plan lost minister Shaw een verkiezingsbelofte in van zijn groene partij. Ook wil zijn partij in plaats van 750 mensen 4.000 vluchtelingen per jaar opvangen. De vorige week aangetreden premier Ardern van Labour zet juist in op een vermindering van het aantal immigranten. (NRC)