Dordrecht wil Eneco-belang verkopen

Energie

De gemeenteraad van Dordrecht is voorstander van de verkoop van zijn belang van 9 procent in energiebedrijf Eneco. Met Dordrecht erbij vertegenwoordigt het ja-kamp in totaal bijna driekwart van het belang in Eneco. Dit is ruim voldoende zijn om de eerste stappen richting verkoop te zetten.

Sinds netwerkbedrijf Stedin zich afsplitste van Eneco beraden de 53 aandeelhoudende gemeenten zich op de verkoop van hun deel van het bedrijf. Voorstanders zeggen dat Eneco met het wegvallen van Stedin niet langer een openbare nutsfunctie heeft. Gemeenten die tegen de verkoop zijn, vrezen dat de duurzame koers en de werkgelegenheid bij een verkoop in het gedrang komen.

Dordrecht is na de gemeenten Rotterdam en Den Haag de grootste aandeelhouder. Het besluit over de verkoop valt pas definitief na de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Eneco heeft zich de afgelopen maandag verzet tegen de verkoop. (NRC)