Britse Defensieminister stapt op na handtastelijkheid

Hij zou zijn hand op een knie van een journaliste hebben gelegd. Meer beschuldigingen zijn nog niet bekend.

De opgestapte minister Fallon.
De opgestapte minister Fallon. Foto Tolga Akmen/AFP

De Britse minister van Defensie Michael Fallon is teruggetreden vanwege “gedragingen uit het verleden”. Dat heeft hij per brief laten weten aan premier Theresa May. Volgens de minister voldeed dat gedrag niet aan de strenge standaarden waar hij de militairen ook aan houdt. Op welk gedrag de minister doelt, laat hij in het midden, maar vermoedelijk houdt het verband met beschuldigingen van handtastelijkheden van vijftien jaar geleden.

Eerder deze week zei minister Fallon in het verleden van radiopresentatrice en politiek journalist Julia Hartley-Brewer een reprimande gekregen te hebben omdat hij bij herhaling zijn hand op haar knie had gelegd. De journalist zei zich geen slachtoffer te voelen:

“Ik zei kalm en beleefd dat, als hij dit nog eens zou doen, ik hem een “klap in zijn gezicht” zou geven. Hij haalde zijn hand weg en daarmee was deze kwestie afgedaan.”

De journalist zegt het incident te beschouwen als “niets meer dan mild amusant”, en heeft naar eigen zeggen het gevoel gebruikt te worden voor een “heksenjacht in Westminster”. Anderzijds betwijfelt ze dat dit incident de enige aanleiding is voor het vertrek van de minister. Britse journalisten zinspelen erop dat hij mogelijk vaker over de grens gedaan is, maar concrete aanwijzingen daarvoor zijn er vooralsnog niet.

Lees ook: #MeToo en de doofpotcultuur: nu ook in de Britse politiek

De beschuldigingen tegen de minister komen op een moment dat in het Britse parlement meer politici beschuldigd worden van ongewenst seksueel gedrag en verkrachting. Zo zei het Labourlid Bex Bailey tijdens een partijcongres, zes jaar geleden, verkracht werd door een partijgenoot die hoger was in hiërarchie. Ook werd onder meer onderminister van Handel Mark Garnier ervan beschuldigd dat hij zijn secretaresse de bijnam sugar tits gaf, en haar seksspeeltjes liet kopen.

Twitter avatar BethRigby Beth Rigby NEW; Fallon resignation letter https://t.co/sQ4WBA4Qkq

Michael Fallon lichtte bij de BBC zijn vertrek toe.