Advocaat: Puigdemont gaat niet naar Madrid

De rechter wil de gewezen regiopresident verhoren, maar Puigdemont is niet van plan op te komen dagen.

Carles Puigdemont tijdens zijn persconferentie in Brussel, dinsdag.
Carles Puigdemont tijdens zijn persconferentie in Brussel, dinsdag. Foto Yves Herman/Reuters

De afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont is niet van plan af te reizen naar Madrid voor verhoor. Dat heeft zijn Belgische advocaat Paul Bekaert woensdag gezegd tegen persbureau AP. Puigdemont is sinds maandag in Brussel. De autoriteiten zouden hem desgewenst daar kunnen horen, zei zijn raadsman.

De Spaanse rechtbank verwacht Puigdemont en de dertien andere leden van zijn kabinet donderdagochtend om 09.00 uur in Madrid voor verhoor. De regiopresident wordt verdacht van rebellie, opruiing en verduistering, en riskeert zeker dertig jaar celstraf. Puigdemont is volgens zijn advocaat ondanks de rechtszaak niet van plan om in de komende weken terug te keren naar zijn thuisland.

Arrestatie

Tegen Puigdemont is volgens Bekaert momenteel nog geen arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat hoeft ook niet omdat het verhoor zo nodig in België kan plaatsvinden, zei de advocaat tegen AP:

“Het is mogelijk, ik weet nog niet of dat gaat gebeuren, maar het is mogelijk. Ik heb in het verleden vergelijkbare zaken gehad, waarbij verdachten in België verhoord konden worden.”

Lees ook: Advocaat van Puigdemont strijdt als ‘Lucky Luke’ tegen Spanje

Puigdemont is naar eigen zeggen met vijf andere leden van de afgezette regioregering naar Brussel gegaan omdat hij de onafhankelijkheidskwestie van Catalonië beschouwt als een Europese zaak. Hij hoopt op steun bij zijn strijd tegen wat hij beschouwt als illegale maatregelen van de Spaanse regering. Twee kabinetsleden zijn volgens AP dinsdagavond teruggekeerd naar Barcelona.

De Spaanse regering heeft gedreigd dat Puigdemont door de Belgische politie zal worden aangehouden als hij donderdag niet bij de rechter verschijnt. Mogelijk wordt in dat scenario vrijdag al een arrestatiebevel tegen de gewezen regiopresident uitgevaardigd.