Zestien doden bij explosie kolencentrale India

In een boiler ontstond een gat, waaruit hete gassen ontsnapten. Zo’n honderd mensen zijn gewond geraakt.

Grote rookwolken stromen uit de fabriek waar de explosie heeft plaatsgevonden.
Grote rookwolken stromen uit de fabriek waar de explosie heeft plaatsgevonden. Foto AFP

Bij een explosie in een kolencentrale in het noorden van India zijn woensdag ten minste zestien doden gevallen. Dat melden de plaatselijke autoriteiten, bericht persbureau AP. Er raakten ook ongeveer honderd mensen gewond, van wie tien ernstig.

De exploitant van de centrale, energiebedrijf NTPC, meldt op Facebook dat er in één van de stoomketels van de centrale een gat is ontstaan waaruit hete gassen ontsnapten. Het dodental zal naar verwachting nog oplopen. Zo’n tien medewerkers die in de gloeiend hete stoomwolk terecht kwamen, hebben zware brandwonden opgelopen. Tachtig medewerkers konden in het bedrijfsziekenhuis aan lichtere verwondingen worden behandeld.

Ontploffing in asleiding

De plaatselijke autoriteiten weten nog niet wat er precies is misgegaan, al vermoedt de politie dat er een ontploffing heeft plaatsgevonden in een leiding waarin as van verbrande kolen werd afgevoerd. Hoeveel medewerkers er op het moment van de ramp in de centrale aanwezig waren, is eveneens onbekend.

De energiecentrale staat in de noord-Indiase plaats Unchahar, in de deelstaat Uttar Pradesh. Het complex is na de explosie gesloten. Reddingswerkers zijn ter plaatse om hulp te verlenen.