Opinie

Zo word je 365 dagen succesvol

Column Een jaar lang iedere dag succes, dat wil Japke-d. Bouma ook wel. Het geheim: vier je mislukkingen. Maar is het wel zo simpel?

Japke-d. Bouma

Als ik érgens jeuk van krijg, dan is het wel van mensen die zeggen dat succes een keuze is. Dat er een recept is voor succes en dat als je dat maar trouw volgt, succes je deel zal zijn. Ik vind dat onzin.

Ja, je kunt hard werken, ervoor zorgen dat je goed bent opgeleid en de juiste mensen kent. Maar dan nog: als je kanker krijgt, als je baas je haat of als je relatie op de klippen loopt, lazert alles maar zo weer als een kaartenhuis in elkaar.

Succes is helaas vooral een kwestie van mazzel en van timing: de mooiste momenten komen bij toeval tot stand en iedereen die het tegendeel beweert, is een sadist. Vind ik dan hè.

Succes gaat bij ons niet over status of geld, maar over plezierig samenwerken met leuke mensen

Op de populaire site ‘365 dagen succesvol.nl’ lijken ze daar heel anders over te denken. 365 dagen succesvol! Per jaar! Elke dag! En hun ondertitel: ‘we willen van Nederland het gelukkigste land ter wereld maken’, dat is nogal een statement.

Gelukkig mocht ik Arjan Vergeer, een van de twee mannen achter 365 dagen succesvol, vragen hoe het werkt. Want ik heb het nog even nageteld, maar ik heb in 2017 tot nu toe hooguit 34 succesvolle dagen gekend. Misschien 36 als ik die twee dagen mag meetellen dat ik weliswaar heel veel succes had, maar ook de wasmachineslang knapte en mijn woonkamer blank stond. Hoe dan ook: 365 dagen succesvol per jaar, dat heb ik nog nooit gehaald.

Heb ik nu gefaald?

„Dat ligt eraan wat je definitie van succes is.”

Euh, nou, of ik gescoord heb, of mijn columns gelezen worden, of ik carrière gemaakt heb, of ik meer salaris heb gekregen, dat is toch succes?”

„Dat is niet onze definitie. Wij staan er veel ontspannener in. Succes gaat bij ons niet over status of geld, maar over plezierig samenwerken met leuke mensen, over dingen doen die je leuk vindt, over betekenis hebben en geven aan anderen. Als je dat hebt, ben je succesvol.”

En jullie andere claim dan? Dat jullie van Nederland het gelukkigste land ter wereld willen maken?

„Dat hebben we gekozen als een grote droom om na te jagen, maar of het lukt willen we niet zo belangrijk maken. Het ermee bezig zijn vinden we belangrijker.”

Dat is een beetje een teleurstelling. Ik dacht echt, ouderwets, succes te vinden als ik deze site zou bezoeken, maar Vergeer vindt dat ik te eendimensionaal naar succes kijk. Hij vindt dat hij de definitie van succes niet zwakker, maar juist sterker maakt. Samen met zijn compagnon David de Kock ontwikkelde hij een methode die ze ‘de 13 stappen naar succes’ noemen. Ze organiseren evenementen waar per keer duizenden mensen op afkomen, ze geven boeken uit en publiceren op hun site filmpjes over levensvragen. Hun kernvraag, zegt Vergeer, is niet de vraag wat mensen willen bereiken in hun baan en in hun leven, maar wat ze zouden willen als ze alles zelf zouden mogen bepalen.

Ligt het aan jezelf als je niet succesvol bent?

„Wij geloven dat je zelfs in de diepste ellende een succesmoment kan beleven. Als het je dan lukt in plaats van stress, daar een klein beetje ontspanning in te vinden, dan ben je al succesvoller dan je tot dat moment was.”

Ik denk dat mensen in Syrië daar heel anders over denken.

„Dat vind ik altijd zo makkelijk, om cynisch te zijn. Natuurlijk zijn er mensen die heel veel ellende meemaken, en die mensen komen ook naar ons toe. Maar wij kijken liever naar het alternatief. Wil je blijven hangen in negativiteit of toch proberen elke dag een stukje lichter te maken?”

Succes is berusten in je situatie?

„Voor sommige mensen is dat het vertrekpunt, ja. Daarna proberen wij het beter te maken. Soms lukt dat niet, we zijn geen god natuurlijk. Maar de meeste mensen die bij ons komen, vinden zichzelf écht gelukkiger uiteindelijk.”

Er is ook een school die zegt dat je niet je successen, maar juist je mislukkingen moet vieren. Dat is heel iets anders.

„Nou, eigenlijk zeggen zij hetzelfde als wij. Namelijk dat je succes niet krampachtig, maar ontspannen tegemoet moet treden. Het is een ander sausje, maar eigenlijk precies dezelfde boodschap.”

Succes is dus geen keuze, maar meer hoe je er zelf over denkt.

„Daar kon je best eens gelijk in hebben.”

De jeuktweets van de week