Veroorzaker dodelijk ongeluk A2 krijgt in hoger beroep 4 jaar cel

Neil van L. reed met ruim 200 kilometer per uur achterop een andere auto, waarbij één dode en vijf zwaargewonden vielen. Vorig jaar kreeg hij 3 jaar cel.

De ravage na het ongeval. Van L.'s auto staat rechts, de aangereden Citroën ligt links op zijn dak.
De ravage na het ongeval. Van L.'s auto staat rechts, de aangereden Citroën ligt links op zijn dak. Foto ANP

De man die in 2015 een op de snelweg A2 bij Maarssen een ongeluk veroorzaakte waarbij één persoon om het leven kwam en vijf mensen zwaargewond raakten, is dinsdag in hoger beroep tot vier jaar cel veroordeeld. Het hooggerechtshof in Arnhem voegde één jaar toe aan de gevangenisstraf die Neil van L. vorig jaar kreeg opgelegd.

Dat de celstraf van Van L. een jaar hoger uitvalt dan eerst, komt doordat het hof naar eigen zeggen de gevolgen voor de slachtoffers zwaarder laat wegen. “Allen zijn voor de rest van hun leven getekend”, aldus het hof.

Het ongeluk gebeurde op 30 december 2015. Van L. reed in zijn Volkswagen Golf met 237 kilometer per uur over de snelweg. Hij was psychotisch en onder invloed van cannabis en speed. Ter hoogte van Maarssen kwam Van L. een wegversmalling tegen. Naar eigen zeggen had hij de waarschuwingsborden niet gezien, waardoor hij plotseling moest invoegen tussen het andere verkeer.

Blijvend gehandicapt

Bij die manoeuvre knalde Van L. met 217 kilometer per uur op een Citroën met zeven inzittenden. De vader van het gezin in de aangereden auto overleefde het ongeval niet. Vijf inzittenden liepen zware verwondingen op. Twee kinderen van het gezin raakten blijvend gehandicapt.

Vorig jaar bepaalde de rechtbank in Utrecht dat Van L. drie jaar de gevangenis in moest. Het Openbaar Ministerie (OM) had toen acht jaar cel geëist. Justitie ging in beroep, net als Gerard Spong, de advocaat van Van L. Die vond de straf te hoog, omdat Van L. door zijn psychose verminderd toerekeningsvatbaar was. Het OM vroeg het hof om een celstraf van zes jaar.

Het oorspronkelijke vonnis leidde tot onbegrip bij de nabestaanden. NRC schreef daar een stuk over: Drie jaar voor de doodrijder op de A2, is dat weinig?

Het uiteindelijke oordeel van het hof verschilt weinig van de uitspraak die de Utrechtse rechtbank vorig jaar heeft gedaan. Net als de rechtbank besliste het hof dat er van opzet geen sprake was: Van L. is tijdens zijn dollemansrit, vóór de botsing, diverse keren uitgeweken om aanrijdingen te voorkomen.

Tegelijkertijd toont dat volgens het hof aan dat Van L. ondanks zijn psychose wel degelijk tot op zekere hoogte wist waar hij mee bezig was:

“Hij voerde inhaalmanoeuvres uit met als doel om zijn medeweggebruikers te ontwijken. Naar eigen zeggen deed hij dit om een ongeval te voorkomen. Deze omstandigheden duiden op enig inzicht in zijn handelen.”

Van L. was dus toerekeningsvatbaar, concludeerde het hof net als de rechtbank. De psychose waarin hij verkeerde, had hij bovendien zelf veroorzaakt. Van L. nam vrijwillig speed, terwijl hij die drug nooit eerder had gebruikt. “Verdachte heeft verklaard dat hij ten tijde van de inname niet wist dat het gebruik van speed kon leiden tot een psychose. Evenwel had hij dit eenvoudig kunnen weten, door (bijvoorbeeld) op internet te kijken”, aldus het hof.

Naast de gevangenisstraf legde het hof Van L. vijf jaar en zes maanden rijontzegging op.