Uitgeverij Atlas Contact blijft bij moederconcern VBK

De eerder dit jaar bij Atlas vertrokken directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm mocht een overnamepoging doen op verzoek van auteurs. Die dreigden anders massaal over te stappen.

Mizzi van der Pluijm
Mizzi van der Pluijm Foto Judith Dekker

De poging om literaire uitgeverij Atlas Contact los te kopen uit het moederconcern VBK is mislukt. De Amsterdamse uitgeverij, huis van onder anderen Adriaan van Dis, Geert Mak, Nelleke Noordervliet Hanna Bervoets en Lieke Marsman, blijft bij VBK, het op een na grootste boekenconcern van het land. De eerder dit jaar bij Atlas vertrokken directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm werkt aan de oprichting van een zelfstandige uitgeverij.

Dat maakten Van der Pluijm en VBK-directeur Wiet de Bruijn dinsdag bekend. De twee waren het niet eens geworden over de prijs van Atlas Contact en de voorwaarden van de overname.

Auteurs hadden afgelopen zomer bij De Bruijn afgedwongen dat Van der Pluijm een poging tot overname mocht doen. Zij dreigden anders massaal over te stappen naar andere uitgeverijen en velen gingen korte tijd in staking.

Reden voor de revolte was de nieuwe aandeelhoudersstructuur van het moederbedrijf. Grootaandeelhouder ING heeft zich teruggetrokken uit het concern. In plaats daarvan kwamen als investeerders Boudewijn Jansen en Erik Jan Vlek aan boord, de mannen achter Bookchoice, een abonnementsmodel voor e-books. Een derde grote partij is Walvis Participaties, opgericht door John Fentener van Vlissingen.

De nieuwe investeerders zouden de meerderheid van de aandelen van VBK in handen krijgen. De plannen die zij met De Bruijn maakten voor de toekomst van het concern, riepen bij uitgever Van der Pluijm de vrees op dat Atlas Contact aan autonomie zou inboeten.

Lees hier een eerder interview met Wiet de Bruijn

Atlas Contact is een belangrijk bedrijfsonderdeel van het concern (81 miljoen omzet in 2016, 270 werknemers), dat verder onder andere de uitgeverijen Ambo|Anthos, Luitingh-Sijthoff en Kosmos bevat. „Ik ben blij dat Atlas Contact een onderdeel blijft van VBK”, liet De Bruijn dinsdag weten in een brief aan auteurs. Hij stelt in de brief dat Atlas Contact haar autonomie binnen het concern behoudt.

Van der Pluijm zegt: „Het uitgangspunt voor een uitgeverij moet liggen bij de schrijvers en hun boek. Alles wat een uitgeverij doet, moet voortkomen uit hun creatieve proces. Het spijt me dat deze gedachte niet vorm gegeven kan worden in een verzelfstandigd Atlas Contact. Maar ik ben voor alle partijen blij dat er nu duidelijkheid is.”

Chris Herschdorfer, die Van der Pluijm de afgelopen maanden al verving bij Atlas Contact, wordt de nieuwe directeur-uitgever.