Suriname

Tweemaal 20 jaar geëist voor Decembermoorden

Het Openbaar Ministerie in Suriname eist twintig jaar cel tegen de voormalige bataljonscommandant Etienne Boerenveen en oud-legerleider Arthy Gorré voor hun rol in de Decembermoorden. Aanklager Roy Elgin maakte zijn strafeis maandag in Paramaribo bekend.

In december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime van de toenmalige bevelhebber en huidige president Desi Bouterse geëxecuteerd in Fort Zeelandia. De aanklager benadrukte tijdens de zitting dat het vermoorden van politieke tegenstanders in een uitgewerkt plan en draaiboek was vastgelegd.

Volgens de aanklager blijkt uit getuigenverhoren dat Boerenveen nauw betrokken was bij het voorbereiden en uitvoeren van de moorden. Gorré zou verantwoordelijk zijn geweest voor de gang van zaken tijdens de Decembermoorden. Destijds brachten militairen de opgepakte tegenstanders van het regime naar Fort Zeelandia. Gorré beweert dat hij een groot deel van de tijd niet aanwezig was in Fort Zeelandia, maar getuigen weerspreken dat.

Het is niet de eerste keer dat Boerenveen terechtstaat. In 1986 werd de tweede man van het Surinaamse leger bij een Amerikaanse undercoveroperatie in Miami gearresteerd en voor drugsdelicten veroordeeld. Hij kreeg twaalf jaar celstraf en kwam in 1991 vervroegd vrij wegens goed gedrag.

Het proces rondom de Decembermoorden startte in 2007, maar werd geschorst in 2012 toen het parlement een amnestiewet aannam. Nabestaanden dienden vervolgens een verzoek in om alsnog vervolging te in te stellen en eind 2015 gaf het Surinaamse Hof van Justitie het Openbaar Ministerie de opdracht dat te doen.

Afgelopen juni werd twintig jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. (ANP)