Hogere winst en omzet voor Ryanair, ondanks vluchtannuleringen

De winst en omzet van de vliegtuigmaatschappij zijn gestegen, ondanks het grote aantal geschrapte vluchten.

Door roosterproblemen moesten veel vliegtuigen aan de grond blijven
Door roosterproblemen moesten veel vliegtuigen aan de grond blijven Foto EPA/Aidan Crawley

Ryanair merkt financieel weinig van de geschrapte vluchten in september en oktober. Uit de halfjaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij blijkt dat de de winst en omzet opnieuw zijn toegenomen. Het omboeken van vluchten en de terugbetalingen aan klanten kostte de vliegtuigmaatschappij 25 miljoen euro.

Ten opzichte van het tweede halfjaar 2016 steeg de winst van het bedrijf met 11 procent - de luchtvaartmaatschappij werkt met een gebroken boekjaar - naar 1,3 miljard euro. De omzet van het bedrijf groeide met 7 procent, tot 4,4 miljard euro.

Vakantie

Roosterproblemen, stakingen van luchtverkeersleiders en slecht weer hebben sinds september geleid tot veel annuleringen. In totaal werden 700.000 passagiers getroffen door de problemen bij Ryanair. Het merendeel van de annuleringen komt doordat te veel piloten tegelijkertijd vakantie opnamen, legde NRC-redacteur Mark Duursma eerder uit:

“Vanaf 1 januari 2018 geldt bij Ryanair een vakantieschema per kalenderjaar in plaats van per 1 april tot en met 31 maart. De vakantiedagen die niet zijn opgenomen in de overgangsperiode – de drukke zomer vergt volledige personeelsinzet – moeten voor het einde van het jaar worden opgenomen. Te veel piloten namen vier weken vrij in oktober.”

Dezelfde problemen hebben tot gevolg dat Ryanair tot en met maart slechts 375 van de 400 vliegtuigen kan gebruiken. Vanaf april zullen nog 10 van de 445 vliegtuigen aan de grond blijven. De aankoop van 45 nieuwe vliegtuigen heeft Ryanair al meegerekend. Het bedrijf zegt meer piloten en roostermakers te hebben aangenomen om de problemen in de toekomst in te dammen.