‘Verzuimregistratie ROC Zadkine deugt niet’

De Onderwijsinspectie publiceerde dinsdag een kritisch rapport over ROC Zadkine in Rotterdam. Eerst was er examenfraude, nu blijkt ook de verzuimregistratie niet te deugen.

Interieur van de opleiding logistiek van het ROC Zadkine.
Interieur van de opleiding logistiek van het ROC Zadkine. ANP / Arie Kievit

De verzuimregistratie van de mbo-opleiding Logistiek van ROC Zadkine in Rotterdam deugt niet. Leerlingen verzuimen veelvuldig en daardoor is er een groot risico op uitval van kwetsbare studenten. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs in een dinsdag openbaar gemaakt rapport.

Het College van Bestuur van Zadkine zegt dat het inspectie-onderzoek een paar maanden oud is en dat de school inmiddels stevige maatregelen heeft genomen om de verzuimregistratie te verbeteren. Volgens een woordvoerder van Zadkine heeft de Onderwijsinspectie in september ook al verbeteringen geconstateerd.

De NOS meldt echter, op basis van recente gesprekken met medewerkers van de school, dat het verzuim nog steeds niet goed wordt geregistreerd.

Volgens de NOS zouden er ook nog steeds weinig leerlingen komen opdagen. De woordvoerder van Zadkine erkent dat het verzuim groot is. Studenten zeggen wel dat “het strenger is geworden”. In december komt de inspectie opnieuw langs. Als de situatie dan niet is verbeterd, krijgt de school een boete.

Lees ook het onderwijsblog over ongemotiveerde leerlingen: Leerlingen die nooit boek of pen meenemen, kunnen beter wegblijven

Fraude

De inspectie deed het onderzoek nadat in juni was uitgekomen dat er bij de afdeling logistiek van Zadkine fraude was gepleegd bij herkansingen van theorie-examens. In een speciale ‘veegklas’ werden volgens eigen rapportage van Zadkine achterblijvende leerlingen met behulp van bijspijkerlessen geholpen alsnog theorie-examens te halen. De docenten van dit klasje verstrekten de leerlingen via een PowerPoint-presentatie vragen én antwoorden op een aanstaand examen. Daarop deden twee collega-docenten bij de vertrouwenspersoon van de school hiervan melding. Inmiddels hebben de twee betrokken docenten en hun teamleider de school verlaten.

Lees ook het nieuws over de tentamenfraude: Docenten hielpen met tentamenfraude op Rotterdams ROC

De aanleiding voor de gebrekkige verzuimregistratie en de examenfraude is volgens extern onderzoek in Zadkine de druk van de leiding op hoge studierendementen. De leiding “had te weinig onderkend dat dit tot een klimaat kon leiden waarin mensen eigenmachtig gaan optreden om hoge slaagcijfers te halen”, zo vat wethouder Sven de Langen (Onderwijs, Jeugd en Zorg, CDA) het in een brief aan de gemeenteraad samen.

Mbo’s worden financieel sterk geprikkeld om zoveel mogelijk leerlingen te laten slagen. Dit is moeilijk bij kwetsbare leerlingen uit kansarme milieus, van wie een aantal vooral naar school gaat om studiefinanciering te ontvangen. Zij zijn vaak ongemotiveerd.