Om plan wederopbouw

Regering St-Maarten verliest meerderheid

De regering van Sint-Maarten is maandag op het laatste moment toch akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland stelt aan de financiering voor de wederopbouw van het eiland. Maar de regering van premier Marlin heeft alsnog zijn meerderheid in het parlement verloren, omdat drie Statenleden van coalitiepartijen uit protest een nieuwe meerderheid met oppositiepartij UP hebben gevormd.

Hoe het nu politieke verder gaat, is onduidelijk. In Sint-Maarten kunnen zich zonder verkiezingen nieuwe coalities vormen.

De nieuwe meerderheid in het parlement heeft de regering-Marlin in een motie opgeroepen samen te werken met Nederland bij de wederopbouw. Deze acht van de in totaal vijftien Statenleden willen de bevolking „verdere politieke onzekerheid en verhalen over verkiezingen in deze moeilijke tijden” besparen, zeggen ze.

De Nederlandse regering had Sint-Maarten tot dinsdag de tijd gegeven om akkoord te gaan met de voorwaarden. In ruil voor steun wil Nederland een ‘Integriteitskamer’ tegen corruptie en meer grensbewaking tegen illegalen. Premier Marlin zag extra marechaussees als inmenging en weigerde dit, waardoor de hulp vertraging dreigde op te lopen.

Onder zware druk vanuit zijn coalitie, het bedrijfsleven en grote delen van de bevolking ging Marlin maandag alsnog overstag. De instemming maakt de weg vrij voor het oprichten van een speciaal wederopbouwfonds.

De drie ‘overgestapte’ Statenleden zijn oud-premier Sarah Wescot Williams en Perry Geerlings van de Democratic Party en het parlementslid Chanel Brownbill die zich hiermee van zijn partij Sint-Maarten United afkeert.